ПоддержатьУкраїнська

«Випадкові люди і відкат назад», – Володимир Огризко про кадрову політику МЗС

StopCor
StopCor

StopCor

«Випадкові люди і відкат назад», – Володимир Огризко про кадрову політику МЗС

Як стверджують самі дипломати, МЗС – це передовий загін держави, зокрема в умовах війни. Тому надважливою для посла є передусім фаховість. Недарма всім відома формула Удовенка «три П» – професіоналізм, патріотизм, порядність – на перше місце ставить саме професійні якості. Та хто і за яку ціну насправді опиняється у посольських кріслах? З’ясовував Артем Поліковський.

https://www.youtube.com/watch?v=xJkDZvN4Crg&feature=youtu.be

На початку лютого інтернет облетіла новина: консула в Молдові Олександра Сторожука підозрюють у зґвалтуванні неповнолітньої. Арештувати його не могли – через дипломатичний імунітет. На час розслідування пана Сторожука таки відсторонили від роботи. Та на практиці, досить часто такі інциденти не мають особливих наслідків для дипломатів.

 Українського консула у Молдові підозрюють у скоєнні важкого злочину

Варто загадати лише поновлення на посаді одного зі співробітників МЗС, відстороненого за яскраві антисемітські висловлювання, чи скандали з застосуванням фізичної сили в Швеції.

«Те, що як і всюди, в будь-якій родині бувають випадки, коли люди трапляються випадкові – це факт. Зараз, на скільки я можу судити, і це вже тягнеться з середини 2000-х років… ми запровадили дуже жорстку систему відбору, але були після цього певні відкати назад», – коментує колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

 Система відбору дипломатичних кадрів в останні роки відкотилась назад, - Володимир Огризко

Тож журналіст «СтопКору» Артем Поліковський вирушив до Стокгольма, аби відпочити і заодно провести експеримент – перевірити, наскільки професійно там працює українське посольство.

Знімальна група вирушила до консульства, де мають допомагати українцям якнайшвидше вирішити проблему. На годиннику – 12:30. Вже на сходах – довжелезна черга. З’ясовується, що прийшли ці люди сюди заздалегідь, щоб потрапити всередину о 2-ій. Бо прийом – тільки з 2-ої. Це нам підтверджує й один із працівників, який вийшов на вулицю після кількох наших дзвінків.

Зауважимо ще раз: усі виявлені факти безпосередньо стосуються діяльності державного секретаря. Упродовж місяця наша редакція листувалась із МЗС і відправляла інформаційні запити щодо виявлених нами порушень.

За добу до оприлюднення цього матеріалу, стало відомо, що пана Заяця звільнили з посади.

Але щоб повністю промоніторити корупційну павутину МЗС, потрібний аудит, який має ініціювати новий державний секретар. Тож сподіваємося, новопризначений міністр Кулеба і керівництво країни звернуть увагу на діяльність важливого відомства та повернуть до нього міжнародну довіру.

Другие новости