ПоддержатьУкраїнська

Як змусити владу зважати на голос громадськості: досвід борця за справедливість з Житомирщини

StopCor
StopCor

StopCor

Як змусити владу зважати на голос громадськості: досвід борця за справедливість з Житомирщини

Він задає нові стандарти і вимоги до місцевої влади. Його гучні розслідування викривають схеми бюджетних махінацій. За його заявами почато не один десяток проваджень. Зрештою, правоохоронці стали прислухатися до його голосу. Координатор ГО «Стоп корупції» в Житомирській області Олександр Ігнатьєв поділився власним досвідом встановлення громадського контролю за роботою органів влади.

 Ілюстрація: СтопКор

ОБЛИЧЧЯ

Завдяки гострому відчуттю справедливості, активній життєвій позиції і готовності у будь-який момент вступитися за правду Олександр Ігнатьєв здобув в організації славу відчайдушного борця і невгамовного викривача корупціонерів. Де б він не був – завжди знаходив застосування потужній енергетиці у громадській діяльності. Від загальнодержавних справ до місцевих проблем, на кшталт відстояти дитячий майданчик у дворі багатоповерхівки. Сусідів організовує, звернення пише, підписи збирає, мітинги влаштовує і навіть телебачення залучає.

«Якщо я бачу, що людині потрібна допомога – не можу пройти осторонь. Ніби щось «вмикається» всередині і дію за внутрішнім покликом «допомогти»!» - зізнається Ігнатьєв.

Олександр Ігнатьєв має дві вищі освіти — економіст, фінансист. Після розпаду СРСР отримав досвід державної служби – працював ревізором. Це була відповідальна і серйозна посада, завдяки цьому досвіду у досить юному віці навчився спілкуватися з чиновниками і «великими босами», здобув певну «хватку» та практику розв’язання бюджетних махінацій.

З держслужби пішов у бізнес.  Разом з другом-політиком з Олевська у виборчій кампанії  побачив проблеми жителів глибинки – і зацікавився ідеями децентралізації, навіть став фанатом цієї ідеї. Вивчав це питання, займався просвітницькою роботою в громаді: пояснював, для чого і як має бути реалізована програма децентралізації. Паралельно займався громадською діяльністю, проводив громадські і журналістські розслідування, розвивав свій сайт «Олевськ онлайн».

 Олександр Ігнатьєв і Роман Бочкала. Фото: СтопкКор

До команди «Стоп корупції» приєднався у 2017-му. Спільні друзі розказали про антикорупціонерів і познайомили з засновниками організації.

«Потрібна потужна сила. Я зрозумів, що мої принципи збігаються з принципами організації. І з посвідченням «Стоп корупції» легше достукатись до «високих чинів», - усміхається Олександр.

Започаткував осередок в Олевську. Він ніколи не відмовляв у допомозі й представникам інших громад. Організував людей і розвинув мережу осередків у регіоні. Сьогодні ГО «Стоп корупції» нараховує 7 підрозділів на Житомирщині.

«Частина активістів відкрито підтримує ідеї протидії корупції, але більшість – це анонімні викривачі, які надають інформацію, але залишаються у тіні», - розповідає Олександр про структуру команди.

Сам же Ігнатьєв завжди відкрито виступав у публічній площині. Звичайно, здобув чимало недругів серед корупціонерів. І наклепи були, і поширення неймовірних пліток, і відверті погрози.

 З'їзд осередків ''Стоп корупції''. Фото: СтопКор

Серед гучних перемог, якими варто пишатися — зупинення розкрадання надр в нелегальному піщаному кар’єрі, кримінальні провадження щодо розкрадання лісів на Житомирщині, щодо дерибану бюджету громади на будівництві, боротьба з рейдерством та відкриття проваджень через несплату орендної плати за користування громадською землею.

Ігнатьєв неодноразово викривав схеми дерибану бюджету за участі скандального тепер вже ексмера Олевська Олега Омельчука. У червні 2020 року Олевський районний суд відсторонив його від виконання обов'язків і призначив запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

В Олевській громаді і не сумнівались, що така публічна особа, як Ігнатьєв переможе на виборах. Утім, через тиск і адмінресурс з боку тодішніх місцевих «царків» Олександр не пройшов до місцевої влади. Та цей факт активіста не дуже засмутив.

«Перемога громади – це те, що корумпована влада, з якою я боровся 4 роки в Олевську, програла вибори. Громада їх не підтримала. Сьогодні в Олевську нові керманичі. Ми пильно відстежуємо їхню діяльність, і вони про це знають. Та поки що причепитись нема до чого. Як знайдемо корупцію – одразу оприлюднимо», - сміється Ігнатьєв.

 Фото: СтопКор

ПРОБЛЕМИ

Житомирщина багата на природні копалини. Утім часто спецдозволи на видобуток берилію, цирконію, гранітів та ільменітів видають у Києві тишком-нишком, в обхід позиції та інтересів громади.

«Чому якийсь дядько у Києві вирішує, де на Житомирщині буде кар’єр, а де шахта? Чому не питають громаду? Чому не враховують загрози для довкілля регіону?» - обурюється Ігнатьєв.

Чоловік неодноразово порушував проблему непрозорості видачі спецдозволів на видобуток копалин без узгодження з громадою, звертався до усіх контрольних інстанцій – аж до Президента України. Ігнатьєв виступає за відкритий діалог між громадою і надровидобувачами.

Житомирщина добре пам’ятає часи недавньої «бурштинової лихоманки», коли в регіони була щільна концентрація криміналітету.

Сьогодні ажіотаж трохи схлинув, утім питання не закрите остаточно. І досі нелегальні добувачі під виглядом геологічної розвідки зазіхають на сонячне каміння Житомирщини. Щоб розкрадене за безцінь народне добро вивезти до Європи та зірвати великий куш. Окрім незаконного видобутку бурштину, тут нерідко фіксують факти розкрадання піску, інших копалин. Це завдає шкоди не тільки інтересам громади, а й довкіллю регіону.

Для Житомирщини як лісового краю, досить актуальною є проблема незаконного знищення лісів. Активісти разом із журналістами «Стоп корупції» неодноразово фіксували і висвітлювали факти несанкціонованих вирубок.

 Ветеран АТО Адам Рябой, жителька с.Шебедиха і Олександр Ігнатьєв. Фото: СтопКор

Окрім того Олександр і його команда викрили чимало випадків розкрадання місцевих бюджетів – через корупційні схеми і в обхід тендерних закупівель. Щодо них активісти також ініціювали відкриття кримінальних проваджень.

РІШЕННЯ

«Мені дуже хочеться змінити країну на краще. Розумію, що зміни починаються з малого. З громадського контролю міської ради, наприклад. Ось конкретний результат – нова влада Олевська, що прийшла на зміну корупціонерам,  під прицілом громадськості працює за законом», - розмірковує громадський діяч.

Потужним механізмом громадського контролю, що веде до якісних перетворень, правозахисник вважає громадські розслідування і правову обізнаність людей.

«Сьогодні є всі механізми, щоб ефективно розслідувати бюджетні махінації. Відкритий доступ до системи PROZORRO, реєстрів, декларацій чиновників. Корупційні схеми можна «лузгати» легко. Логіка і знання – і громадськість може контролювати владу!» - зазначає Олександр.

 Фото: СтопКор

Олександр скромно не називає себе журналістом, утім досить фахово і змістовно сам проводить і публікує резонансні розслідування.

З легкою і цікавою подачею інформує громаду про результати аналізу документів роботи органів влади. Самостійно аналізує реєстри, наводить докази. І це завжди гостро, доказово і зрозуміло громаді. Може тому його сторінка у соціальних мережах і портал «Олевськ онлайн» досить швидко набрали популярності і прихильників і стали повноцінними громадсько-політичними інформаційними майданчиками.

«Дуже допомогли тренінги, які влаштовувала організація для своїх осередків – тренінги з аналізу реєстрів, відкритої інформації, журналістські тренінги», - ділиться правозахисник.

Подейкують, що місцева влада і правоохоронці на Житомирщині постійно моніторять його профілі, відстежують інформацію. І що найголовніше – прислухаються! А це означає – діють.

Ігнатьєв дивується: варто оприлюднити черговий доказовий матеріал – правоохоронці самі реєструють провадження, адже у розслідуваннях надано усю доказову базу.

Так, на основі статті Ігнатьєва з наведеними беззаперечними доказами правоохоронці зареєстрували провадження, влаштували обшуки і зрештою зупинили масовий нелегальний видобуток бурштину на Житомирщині під виглядом геологорозвідки.

Ще один з численних прикладів – місцева влада спрямувала кошти в межах програми «Велике будівництво» на ремонт дороги одразу після публікації активіста.

Йому є що сказати і чим пишатись. Та витрачаючи власний час і енергію на захист громадських інтересів, не чекає для себе вигоди навзаєм. Бо його життєвий принцип: Роби добро і кидай його у воду».

Другие новости