ПоддержатьУкраїнська

Засідка для сміттєвоза: у Коростені фура з львівським сміттям ледь не переїхала активістку

StopCor
StopCor

StopCor

Засідка для сміттєвоза: у Коростені фура з львівським сміттям ледь не переїхала активістку

Депутати Коростенської міської ради та активісти вночі 30 липня влаштували засідку на Коростенському полігоні ТПВ біля села Грозине. У результаті – затримали дві фури з  сміттям з інших регіонів України. Одна з них ледь не збила активістку та зникла. Про це повідомляє координатор «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

 Фото: Олевськ онлайн

Сміттєвози вивантажувались на Коростенському полігоні без жодних документів. Разом із місцевими депутатами у громадському затриманні двох фур із сміттям брали участь місцеві активісти. Одну вантажівку з номерами Львівської області зупинили. Друга фура DAF білого кольору заднім ходом втекла з місця затримання. При цьому ледь не переїхала активістку та журналістку Олену Обиход, яка з камерою у руках намагалася перешкодити руху вантажівки.

Про випадки завезення сміття з інших регіонів України на Коростенський полігон ТПВ депутатам постійно повідомляють місцеві жителі. Вони обурені смородом і концентрацією шкідливих речовин у стічних водах. Але у більшості випадків на час прибуття депутатів фури вже вивантажувались. На місці вивантаження сміттєвозів активісти знаходили львівські комунальні платіжки. Цього разу  вирішили влаштувати засідку, аби впіймати на «гарячому».

 На Житомирщині затримали фуру зі сміттям з номерами Львівщини. Скрішот: СтопКор

«На території полігону ми зустріли старого знайомого, представника ТОВ «УКР ЕКО СЕРВІС ПЛЮС» і охоронника вантажівок, пана Євгена, який швидко поїхав із полігону разом зі ще однією вантажівкою, яка встигла втекти до приїзду поліції», — зазначено на сторінці «Молодіжного медіа», де розміщено відео затримання.

Раніше, після того, як активісти та депутати зафіксували черговий караван сміттєвозів, «раптом» згоріла будка сторожів із документами, комп'ютером, сервером із відеозаписами з камер.

Зазначимо, про проблеми незаконного завезення сміття зі Львівщини неодноразово повідомляли коростенські активісти «Стоп корупції».

«Надзвичайна ситуація, яка відбулася сьогодні під час чергового затримання вантажівок зі львівським сміттям — це лише один епізод із багаторічної боротьби громади з незаконним завезенням львівських відходів на Грозинський полігон ТПВ. Цей полігон скоро відзначить своє 50-річчя і, за законом, має бути закритий та  рекультивований. Про те, що він вже вичерпав свій ресурс, говорить і Державна екологічна інспекція Поліського округу, яка подала позов до суду з вимогою заборонити експлуатацію полігону. Але нам відомо, що прийом однієї машини з непотребом (про переробку та утилізацію не йдеться) коштує 15-20 тис. грн», – зазначила членкиня Коростенського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Леся Грищенко.

Зі слів жителів села Грозине, на території якого й розташоване сміттєзвалище, лише за одну ніч вони фіксували понад три десятки (!) фур зі львівським сміттям. Погіршення екологічної ситуації призвело до того, що небайдужі жителі пікетували полігон та перекривали міжнародну трасу Київ — Ковель.

Але й це не допомогло зупинити караван сміття.

 Скриншот: СтопКор

«Звісно, що без попередньої домовленості та гарантій жоден сміттєвоз не поїде зі Львова до Коростеня за більш ніж 400 км. Така ситуація говорить про те, що місцеве керівництво саме зацікавлене у цьому смітті. Отже, цілком можливо, що тут має місце корупційна складова та симбіоз керівництва міста та криміналітету. Інакше чому мерія стає на бік смердючого бізнесу, а не інтересів громади?

Містом понад двадцять років незмінно керує Москаленко. Колись він сказав що Коростень — бандитське місто. То хто тоді головний бандит Коростеня?» — пояснює представниця «Стоп корупції» Леся Грищенко.

«СтопКор» звернувся за коментарем до мера Коростеня.

«Я у відпустці, нічого не знаю про сьогоднішнє затримання. У понеділок повернуся – будемо розбиратися», — відповів він.

На нагадування журналіста про те, що справа тягнеться роками, очільник міста зазначив: «Хай собі тягнеться. Я у відпустці».

Депутати Коростенської міської ради закликали правоохоронців розібратись із незаконним забруднення регіону. «СтопКор» повідомлятиме про подальший розвиток подій.

Другие новости