ПоддержатьУкраїнська

Затримання Власенка: що відомо та в яких скандалах фігурував корупціонер

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Затримання Власенка: що відомо та в яких скандалах фігурував корупціонер

Вранці 13 серпня правоохоронці затримали в аеропорту "Жуляни" при спробі втечі з країни керівника "Державної продовольчо-зернової корпорації України" та його спільника - про це повідомили у Нацполіціі. За даними ЗМІ, йдеться про Андрія Власенка, який очолював ДПЗКУ з листопада 2020 року.

 Андрій Власенко Фото з відкритих джерел

Як зазначається, слідчі повідомили про керівникові корпорації та власникові кількох товариств підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Наразі у справі тривають слідчі дії. Правоохоронці готують клопотання в суд для обрання обом підозрюваним запобіжних заходів.

Що відомо про одіозного посадовця?

Андрій Власенко з 2015 по 2020 роки був депутатом Миколаївської обласної ради від Блоку Юлії Тимошенко. Очолював там комісію облради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. Зокрема, активно критикував діяльність ДП «Адміністрація морських портів України».

У 2018 році Власенка призначили директором ДП «Укрліктрави», однак наприкінці жовтня 2020 року звільнили з посади. За офіційною інформацією Міністерства економіки, звільнення відбулося «на основі службового розслідування, інформації про незадовільний фінансово-господарський стан підприємства, а також у зв’язку з неналежним виконанням службових обов’язків».

На момент звільнення Андрія Власенка, загальний податковий борг підприємства складав 12 млн грн.

 Фото: скриншот

За даними аудиторського звіту, оприлюдненими виданням Слідство.інфо, «Укрліктрави» виплачували Андрію Власенку премії та матеріальну допомогу, хоч це не було ані передбачено контрактом, ані погоджено з профільним міністерством.

У листопаді 2020 року він був призначений в.о. заступника голови правління АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» замість Василя Коваленка.

Це призначення жорстко розкритикували депутати двох парламентських фракцій: за їхнім твердженням, воно відбулося в інтересах «Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”», лідеркою якого є Юлія Тимошенко. За версією народних обранців, призначення Власенка в ДПЗКУ начебто відбулося в обмін на обіцянку «Батьківщини» проголосувати за держбюджет на 2021 рік у першому читанні.

Згідно з декларацією, у власності чиновника перебувають дві квартири в Києві, житловий будинок і земельна ділянка площею майже 1000 кв. м. Однак у реєстрі нерухомого майна на Андрія Власенка (або його повного тезку) записано низку ділянок та об‘єктів нерухомості у різних областях України, зокрема й на території окупованого Криму.

Крім того, посадовець декларує колекцію коштовних ювелірних прикрас і три іномарки.

У ЗМІ родину Власенків пов’язують із підприємством “Сіверський край”, яке розорює луки біля Бірківки іншими фірмами, які мають зв‘язок із «Сіверським краєм» або його представниками Олегом та Каріною Шитіковими.

 Фото: скриншот

Нагадаємо, Державна продовольчо-зернову корпорацію України є одним з найбільших українських експортерів пшениці. Підприємство спеціалізується на закупівлі й експорті зерна, виробництві борошна, круп, комбікормів та їх експорті, а також надає послуги зі зберігання й портової перевалки зерна. В останні роки діяльність ДПЗКУ була збитковою: лише за перше півріччя 2020-го збитки сягли майже 3,5 мільярда гривень.

Другие новости