ПоддержатьУкраїнська

Затриманого за вимагання Філіпчука підозрюють у роботі на російські спецслужби

StopCor
StopCor

StopCor

Затриманого за вимагання Філіпчука підозрюють у роботі на російські спецслужби

У справі голови Всеукраїнського профспілкового об'єднання "Демократичні профспілки України" та Всеукраїнської профспілки працівників галузі земельних відносин України Дмитра Філіпчука, затриманого в понеділок, 16 травня, за вимагання, знайшли "російський слід".

Про це на умовах анонімності повідомив один із колишніх керівників Держгеокадастра, пишуть "Подробиці".

"Мотиви Філіпчука, який організував акцію протесту під будівлею Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру в березні нинішнього року, зводилися не тільки до зиску – його робота могла координуватися з Росії і бути спрямованою на дестабілізацію в цілому", - повідомило джерело.

20 травня Дмитру Філіпчуку обрали міру запобіжного заходу – тримання під вартою або застава в розмірі 1,5 млн гривень.

Зазначимо, голова Всеукраїнського профспілкового об'єднання "Демократичні профспілки України" та Всеукраїнської профспілки працівників галузі земельних відносин України Дмитро Філіпчук вимагав 100 тисяч доларів від представників Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру за те, щоб не проводити мітинг під стінами відомства.

"У контексті підозр в роботі на російські спецслужби показовою буде особистість людини або людей, які побажають за нього внести заставу, призначену судом в розмірі 1,5 млн гривень", повідомило джерело.

За його словами, слідство звернуло увагу на системність та ідентичний сценарій протестів, які протягом тривалого часу організовував Філіпчук щодо держвідомтв самого різного профілю. Зокрема, в червні 2014 року він очолював пікет проти Степана Кубіва, колишнього голови НБУ, який зараз займає пост віце-прем'єра і міністра економіки України. Побічно факт підозр підтвердив і сам Філіпчук, написавши на своїй сторінці в Facebook, що йому інкримінують тісні зв'язки з Російською Федерацією.

До речі, можливість Дмитра Філіпчука користуватися засобами зв'язку у Лук'янівському СІЗО і навіть мати доступ до мережі Інтернет викликає підозри в лояльності до нього окремих співробітників правоохоронних органів і створює ризики витоку інформації російським спецслужбам.

Дмитро Філіпчук прожив у Росії близько 10 років, займався будівельним бізнесом. Дружина Дмитра Філіпчука - уродженка Російської Федерації, дочка високопоставленого генерала ФСБ. Двоє дітей Дмитра Філіпчука також є громадянами Російської Федерації. Цікаво, що заслуги профспілкового лідера високо оцінив Віктор Янукович - він нагородив функціонера грамотою "За особистий внесок у розвиток зв'язків з Російською Федерацією"

Зараз СБУ перевіряє всі зв'язки Дмитра Філіпчука та його контакти за останні півроку. Якщо справу Філіпчука буде доведено до суду, вона стане першим прецедентом в Україні кримінального покарання за проплачені акції протесту під державними відомствами.

Другие новости