ПоддержатьУкраїнська

Журналісти – геть, депутати – до мене: сесія Святогірської міськради на Донеччині вразила громадськість

StopCor
StopCor

StopCor

Журналісти – геть, депутати – до мене: сесія Святогірської міськради на Донеччині вразила громадськість

21 квітня відбулася позачергова сесія Святогірської міськради  на Донеччині. Заступником мера намагалися призначити помічницю народного депутата. А зухвалі спроби одноосібного керування роботою ради та порушення регламенту з боку нового керманича ОТГ обурили не тільки активістів, а й депутатів. Про це повідомив керівник Святогірського відокремленого підрозділу «Стоп корупції» Володимир Рибалкін.

 Скріншот: СтопКор

«Наша команда пів року моніторила роботу нової команди керманичів Святогірської ОТГ. Але жодного разу не критикувала. Дали можливість новим очільникам проявити себе, щось зробити для громади. Та цього разу вони шокували усіх.  Продемонстрували порушення регламенту роботи, неповагу до депутатів і преси», - прокоментував сесію Володимир Рибалкін.

Антикорупціонер Володимир Рибалкін в межах громадського моніторингу роботи місцевої влади провів відеофіксацію роботи сесії та виклав відео на своїй сторінці у фейсбуці.

https://youtu.be/pxpbQEbMJEo

На сесію було винесено 21 питання. Першим пунктом порядку денного позачергової сесії Святогірської міської ради було питання «Про затвердження першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та включення його до складу виконавчого комітету Святогірської міської ради». На цю посаду хотіли затвердити Світлану Ключникову - жительку Дружківки, депутатку Краматорської районної ради та помічницю народного депутата Валерія Гнатенка. Останній, за повідомленнями ЗМІ, був фігурантом справи про сепаратизм, він був мером Дружківки під час окупації міста.

Проєкт рішення про призначення заступника мера був оприлюднений на сайті за 2 дні до сесії. За регламентом, на розгляд депутатів мали б представити проєкт за 10 днів. А отже, питання розглядалося з порушенням регламенту. Такі порушення депутати зазначали і під час розгляду інших питань порядку денного.

«Кваплячись, ми порушуємо закони. Таке враження, що потрібен лише мій голос. А моя думка нікому не потрібна», - заявив на сесії депутат Олексій Клименко.

«Спитайте у депутатів, хто прочитав ці додатки? 182 сторінки! Хто їх прочитав? За що ми голосуємо?» - обурювалася депутатка Тетяна Божко.

Під час виступу перед депутатами міськради кандидатки на посаду заступника мера Світлани Ключникової журналіст і представник «Стоп корупції» у Святогірську Володимир Рибалкін поставив публічне запитання, яке трохи збентежило політикиню.

«Сьогодні депутати заявляли про порушення регламенту. Чи готові ви почати свою роботу з порушень?» - спитав активіст.

Кандидатка визнала факт порушення регламенту, запропонувала виправити це та «познайомитися ближче» з депутатами під час роботи комісій міськради. Питання про призначення Ключникової не набрало більшості голосів і було перенесене на наступну сесію Святогірської міської ради.

Після провалу голосування з кількох питань мер Святогірська Володимир Бандура запропонував зробити перерву… лише для представників ЗМІ.

«Прошу сделать перерыв 15 мин. Журналисты пусть прогуляются. А шановных депутатов прошу остаться», - заявив мер Святогірська. І додав, звертаючись до антикорупціонера Рибалкіна: «Подышите, хорошо?»

Журналіст Володимир Рибалкін обурився: «Я тут дишу хорошо. Ви тиск на пресу не робіть, будь ласка!» 

Після словесної перепалки з активістом очільник Слов’янська скомандував депутатам: «Прошу ко мне!» і разом з обранцями пішов радитися за зачиненими від преси дверима.

«Така поведінка нового керманича ОТГ обурила не тільки мене як представника громадськості і преси. Це обурило і депутатів, і жителів міста, які дивилися пряму трансляцію сесії у соціальних мережах. На сьогодні ми спостерігаємо спроби узурпувати владу в ОТГ», - прокоментував конфлікт Володимир Рибалкін.

Зазначимо, раніше активісти розкритикували бюджет  Святогірської ОТГ на 2021 рік, в якому врахували потреби лише міста. 12 сіл залишилися без фінансування з місцевого бюджету.

Другие новости