ПоддержатьУкраїнська

Злочин без покарання: на Харківщині брат фермера спалив техніку на 8 мільйонів і лишився на волі

StopCor
StopCor

StopCor

Злочин без покарання: на Харківщині брат фермера спалив техніку на 8 мільйонів і лишився на волі

8 місяців триває слідство за фактом підпалів фермерської техніки та будівель в селі Землянки Вовчанського району Харківської області. У вересні 2020 року будівля, трактори та інша техніка місцевих фермерів згоріла вщент.  Селяни упевнені: підпал влаштував брат місцевого фермера. Сусіди підозрюваного розповіли, що він намагався і їм спалити будинок. Утім, попри наявні докази, він досі не покараний і тримає в остраху весь район. Про це повідомили представники Харківського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції».

 На Харківщині через підпал згоріло господарство. Фото: СтопКор

До харківських антикорупціонерів звернулися постраждалі фермери. Вони підозрюють: справу не розслідують через корупцію. Мовляв, старший брат-фермер «відмазує» родича. За інсайдерською інформацією, сума хабаря за свободу молодшого брата - більш як 13 000 доларів, розповідають місцеві.

«Ні в кого не викликає сумнівів причетність до підпалів брата місцевого фермера Миколи Кукоби – Сергія Кукоби. Сергій давно відомий місцевим жителям своїми хуліганськими діями, особливо своїми прогулянками селом в нетверезому стані зі зброєю у руках, а часто – і стріляниною в його виконанні», - розповідають місцеві.

У вересні 2020 року зловмисник проник на територію фермерського господарства, розлив запальну суміш на будівлю, трактори й іншу техніку та підпалив. Техніка і будівля знищені вогнем вщент, збитки рахують у сумі більш як 7 мільйонів доларів.

 Наслідки підпалу на Харківщині. Фото: СтопКор

Постраждалі звернулися до місцевого відділення поліції, відкрито кримінальне провадження.

За інформацією харківського підрозділу «Стоп корупції», в ході слідства було встановлено, що місцеперебування телефона, яким користується Сергій Кукоба, збігається з місцем і часом підпалів.

Також момент підпалу зафіксовано на відео камер спостереження. І всі місцеві стверджують, що людина на відео – саме Сергій Кукоба.

«За наявною у нас інформацією, слідством займався колишній начальник місцевого відділу поліції Парфьонов, прокурор Єфремов. Саме вони, судячи з усього, і загальмували цю справу», - розповідають харківські стопкорівці.

 Фото: СтопКор

Крім того, активісти з’ясували, що Кукобу звинувачують у спробі підпалити будинок сусідів у жовтні 2020 року. Камери спостереження зафіксували його при спробі проникнення на подвір’я з запалювальною сумішшю.

«Ми поспілкувались із сусідами Кукоби – родиною депутатки сільської ради Світлани Козявіної. Вони розповіли, що невдовзі після підпалу техніки селян – у жовтні 2020 року – Сергій Кукоба заліз через паркан на їхнє подвір’я з пляшкою горючої суміші. Камери відеоспостереження зафіксували його, отже підпалу вдалося запобігти. Депутатка звернулася до правоохоронців із заявою. Утім, як стверджують постраждалі, з матеріалів справи зникли покази свідків та відео. Вони підозрюють корупцію», - розповідають стопкорівці.

 Фото: СтопКор

Вони зазначили, що сусіди є свідками постійних п’яних бешкетів Кукоби. Наразі постраждалі у відчаї. Адже підозрюваний, за їхніми словами, тероризує свідків.

Попри це, зараз Сергій Кукоба лишається без покарання. За свідченнями місцевих жителів, правоохоронці не діють, слідство не просувається.

 Фото: СтопКор

Місцеві антикорупціонери зазначили, що харківський осередок вимагає поновити слідство та притягнути винних до відповідальності.

Активісти на звернення постраждалих здійснили рейд інстанціями: відвідали Вовчанське районне управління поліції, прокуратуру Чугуївського району, виїхали на місце події.

 Фото: СтопКор

Зазначимо, представники Харківського осередку "Стоп корупції" є учасниками Громради при Харківській облдержадміністрації та опікуються питаннями взаємодії та громадського контролю за роботою правоохоронних органів.

Другие новости