ПоддержатьУкраїнська

Знову до школи: в Овруцькій ОТГ заявили про корупцію на конкурсах із призначення директорів шкіл

StopCor
StopCor

StopCor

Знову до школи: в Овруцькій ОТГ заявили про корупцію на конкурсах із призначення директорів шкіл

Чотири конкурси на посади очільників навчальних закладів в Овруцькій ОТГ місцеві активісти називають корумпованими. Непрозоро призначені конкурсні комісії усувають незручних кандидатів під надуманими приводами, а протоколи складають із порушеннями. Про це повідомила членкиня Овруцького відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Олена Федорук.

 Овруцька міська рада. Фото: з відкритих джерел

Ще не вщухли пристрасті після проведення в Овруцькій територіальній громаді конкурсу на заміщення вакантної посади директора Ігнатпільської школи, як та сама Овруцька міська рада потрапила в новий освітній скандал.

Під час проведення нових конкурсів на заміщення вакантних посад на ОЗО «Покалівський ЗЗСО І-ІІІст.», Великофоснянський ЗЗСО І -ІІ ст., Левковицький ЗЗСО І-ІІ ст, оголошених 7 липня, формування конкурсних комісій знову проходило кулуарно.  Педагоги обурюються: склад комісій затверджував повністю підконтрольний міському голові міськвиконкомом, а не депутатський корпус. Заяву про включення до конкурсних комісій депутата міськради, голови гуманітарної комісії міськради минулої каденції,  а також очільника овруцького осередку «Стоп корупції»  Петра Левківського проігнорували.

Комісії відсторонили від участі у конкурсі 4 небажаних кандидати, мотивуючи це тим, що вони не мають сертифікату, що підтверджує вільне володіння державною мовою, а лише дипломи, в яких зазначено вивчення української мови на високому рівні.

Відсутність підстав для відсторонення кандидатів через наявність у них сертифікатів про вільне володіння українською мовою на момент конкурсу підтверджує і роз’яснення Нацагенства з питань держслужби.

«Відповідно до законодавства та чіткого роз’яснення Національного агентства з питань державної служби, сертифікат необхідно подавати на конкурси, оголошені після 16 липня. Ці конкурси оголошені 7 липня. Кандидати, яких відсторонили, пройшли сертифікацію на вільне володіння українською мовою і на момент укладання договору (контракту) вже матимуть сертифікати на руках», — пояснює Олена Федорук.

 Фото: СтопКор

«СтопКору» вдалося зв’язатися з головою комісії з гуманітарних питань Овруцької міської ради Луїзою Соботюк, яка паралельно очолює комісію з проведення конкурсу на посаду директора ОЗО «Покалівський ЗЗСО І- ІІІ ст.».

Ось як вона прокоментувала ситуацію: «Відсторонені кандидати не мають сертифікатів на вільне володіння мовою на руках! Нехай їм буде соромно! А чому ви на мене нападаєте? Я депутат!»

На пропозицію редактора «СтопКору» прокоментувати претензії місцевих активістів до організації конкурсів пані депутатка перейшла на крик, а почувши назву організації «Стоп корупції» заявила, що її обізвали корупціонеркою та кинула слухавку.

Крім того, протоколи, розміщені на офіційному сайті Овруцької міської ради, мають безліч порушень. Зокрема, заклад базової освіти  І-ІІ ступеню (тобто початкова і середня школа) в протоколі має запис «І-ІІІ ступеню». Тобто комісія приписала школі ще 10-11 класи – кажуть в Овручі.

«Напевно, вже потрібно провести позапланову сертифікацію працівників цього органу місцевого самоврядування на знання української мови та законодавства України. Інакше щоразу будуть одні й ті самі граблі», — коментує представниця «Стоп корупції» в регіоніі.

Стопкорівці розповідають: три представника Коростенської райадміністрації, які були призначені членкинями конкурсних комісій, теж проголосували за недопущення незручних кандидатів до конкурсу за надуманою причиною, ігноруючи вимоги законодавства.

«Таким чином, вчергове попираючи закони України, конкурсні комісії здійснили неправомірні дії, усунувши від участі в конкурсі 4 незручних кандидати. Це вкотре доводить те, що розумні, досвідчені педагоги не мають шансу очолювати будь-який заклад, бо не входять в оточення мера. Є можливість тільки в тих, кому ці посади були обіцяні напередодні. Тому такими брудними підтасуваннями, недопущенням до участі розчищають дорогу для своїх і зручних», — коментує ситуацію членкиня Овруцького відокремленого підрозділу «Стоп корупції» Олена Федорук.

Зазначимо, раніше в Овручі викрили порушення під час проведення конкурсу на посаду директора однієї з шкіл. «Переможниця» виявилася знайомою очільниці конкурсної комісії. Як зазначили активісти, нелегитимна комісія призначила нелегтимну директорку закладу, яка звільняє колег та технічних працівників за дрібниці.

Другие новости