ПоддержатьУкраїнська

З'явилася петиція про звільнення директора НАБУ

StopCor
StopCor

StopCor

З'явилася петиція про звільнення директора НАБУ

На сайті президента України Володимира Зеленського з'явилася петиція про звільнення Ситника. Автором петиції виступив Попович Ростислав Ігорович.

 Фото: Главком

В Україні в 2015 році було створено Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) - правоохоронний орган, для якого законом визначено завдання - протидія кримінальним корупційним правопорушенням, вчинені вищими посадовими особами. Посаду директора НАБУ з часів створення Бюро займає Артем Ситник.

Про це йдеться в петиції на сайті президента, передає "Lenta.UA".

Зазначений орган не виконує покладене на нього завдання, постійно потрапляє в скандали через некомпетентність, професійну непридатність, ангажованість директора та надзвичайно низький фаховий рівень працівників, демонструє низьку якість та ефективність роботи у зв'язку з чим повністю дискредитував себе перед суспільством, а що найгірше - в очах професійного середовища.

Так, за п'ять років існування серед «досягнень» головного антикорупційного органу:

- корупціонером визнано директора НАБУ Артема Ситника, згідно рішення Рівненського апеляційного суду від 03.12.2019 р.

- держава (платники податків) витратила на НАБУ понад 4 млрд. грн., а НАБУ державі повернуло лише 600 млн. грн.

- за час існування НАБУ корупції в Україні менше не стало, а швидше навпаки: згідно дослідження Transparency International за 2019 рік Україна втратила 2 бали і опустилася на 5 позицій в антикорупційному рейтингу.

- все частіше НАБУ стає інструментом політичного впливу, шантажу. Напередодні важливих державних призначень дивним чином активізується Артем Ситник із обшуками. Це навряд чи може говорити про випадковий збіг, а швидше про цілеспрямовану спробу дискредитації тих чи інших осіб.

- майже всі судові рішення по справах, ініційованих НАБУ, винесені за результатами укладених з підозрюваними угод зі слідством. Тобто вони, скоріше, досягнуті за рахунок тиску та шантажу й не можуть слугувати підтвердженням якісної роботи детективів НАБУ.

Нажаль, за таку провальну роботу одного керівника та ввіреного йому органу на зовнішній арені своїм рейтингом платить Україна, а в середині країни у тому числі і Президент.

Відповідно до ст. 6 Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» директор НАБУ призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України.

У зв'язку з вищенаведеним, відсутністю істотних позитивних зрушень у сфері боротьби з корупцією, повною втратою авторитету НАБУ та довіри до його керівництва, з метою виправлення ситуації, що склалася вкрай важливим є якнайшвидше прийняття Президентом України рішення щодо відповідності займаній посаді директора НАБУ Артема Ситника та звільнення його з займаної посади.

Другие новости