ПоддержатьУкраїнська

"Ціна на український ліс – комерційна таємниця" - заступник голови Держлісагентства В.Н. Бондар

StopCor
StopCor

StopCor

'Ціна на український ліс – комерційна таємниця' - заступник голови Держлісагентства В.Н. Бондар

Цінові та економічні показники лісгоспів, за словами чиновника, є «комерційною таємницею», а Держлісагентство на ситуацію з непрозорими прямими договорами на продаж деревини жодним чином не впливає. Як відзначають фахівці питань лісового сектору, ціни на деревину за сортиментом у динаміці приводять усі державні компанії Європи. І чомусь лише в системі Держлісагентства України це комерційна таємниця.

Нелегальний продаж лісу в Україні досяг критичного рівня: площа незаконної вирубки у 2017 році оцінюється у 26 тис. куб. м лісів, а завдані державі збитки складають, за оцінками експертів, до 157,5 млн грн. Разом з тим, Держлісагентством не було проведено черговий облік лісів нібито через нестачу фінансування. Але на прес-конференції М.П. Мартинюка, яка відбулась в останні дні 2017 року, було озвучено цифру в 25 мільйонів гривень – саме таку суму за підсумками 2017 роки було повернено до держбюджету статтею «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді».

Тим часом, за 10 місяців 2017 року Україна експортувала в Румунію паливних дров на 18 млн. доларів, а Румунія отримала дров тільки на 9,4 млн. доларів. Натомість в якості бонусу вона імпортувала на 14,5 млн. доларів ділової деревини, яку з України заборонено експортувати законом про мораторій.

У лісовому секторі відзначають і інші не менш значущі проблеми: розвал господарства у малолісових областях України, неймовірна диференціація умов роботи та оплати праці, непрозорість кадрових рішень, наявність так званих підприємств-«прокладок» і прогресуючий розвиток тіньового лісопилення, погіршення структури та якості лісів, високий рівень терпимості до корупції, розбалансоване законодавство. Але Державне агентство лісових ресурсів України в цій ситуації залишається бездіяльним.

Подробиці читайте у повній версії інтерв’ю В.Н. Бондаря з коментарями фахівця з лісового господарства М.Ю. Попкова за посиланням: http://stopcor.org/eksklyuzivne-interv-yu-zastupnika-golovi-derzhlisagentstva-ukrayini-v-n-bondarya-z-komentaryami-redaktora-saytu-ukrayinskiy-lisoviy-portal-m-yu-popkova/

Другие новости

Священники ПЦУ проводят богослужения на оккупированных территориях подпольно.

Священники ПЦУ проводят богослужения на оккупированных территориях подпольно.

Несмотря на опасность, которую несет подобная деятельность, священники собирают общину где-то так, чтобы никто не знал об этом

Стало известно, на какую сумму ущерб нанесли вражеские обстрелы энергетике Украины

Стало известно, на какую сумму ущерб нанесли вражеские обстрелы энергетике Украины

Основные повреждения вследствие массированных атак получили объекты тепловой и гидрогенерации, а также системы передачи электроэнергии

Британская разведка: Россия готовит первую мобилизацию на оккупированной части Запорожской области

Британская разведка: Россия готовит первую мобилизацию на оккупированной части Запорожской области

По мнению специалистов, российская мобилизация в этом регионе будет ограничена, потому что многие выехали из Запорожской области.