ПоддержатьУкраїнська

Затримання Власенка: що відомо та в яких скандалах фігурував корупціонер

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Затримання Власенка: що відомо та в яких скандалах фігурував корупціонер

Вранці 13 серпня правоохоронці затримали в аеропорту "Жуляни" при спробі втечі з країни керівника "Державної продовольчо-зернової корпорації України" та його спільника - про це повідомили у Нацполіціі. За даними ЗМІ, йдеться про Андрія Власенка, який очолював ДПЗКУ з листопада 2020 року.

Андрій Власенко Фото з відкритих джерел

Як зазначається, слідчі повідомили про керівникові корпорації та власникові кількох товариств підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Наразі у справі тривають слідчі дії. Правоохоронці готують клопотання в суд для обрання обом підозрюваним запобіжних заходів.

Що відомо про одіозного посадовця?

Андрій Власенко з 2015 по 2020 роки був депутатом Миколаївської обласної ради від Блоку Юлії Тимошенко. Очолював там комісію облради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. Зокрема, активно критикував діяльність ДП «Адміністрація морських портів України».

У 2018 році Власенка призначили директором ДП «Укрліктрави», однак наприкінці жовтня 2020 року звільнили з посади. За офіційною інформацією Міністерства економіки, звільнення відбулося «на основі службового розслідування, інформації про незадовільний фінансово-господарський стан підприємства, а також у зв’язку з неналежним виконанням службових обов’язків».

На момент звільнення Андрія Власенка, загальний податковий борг підприємства складав 12 млн грн.

Фото: скриншот

За даними аудиторського звіту, оприлюдненими виданням Слідство.інфо, «Укрліктрави» виплачували Андрію Власенку премії та матеріальну допомогу, хоч це не було ані передбачено контрактом, ані погоджено з профільним міністерством.

У листопаді 2020 року він був призначений в.о. заступника голови правління АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» замість Василя Коваленка.

Це призначення жорстко розкритикували депутати двох парламентських фракцій: за їхнім твердженням, воно відбулося в інтересах «Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”», лідеркою якого є Юлія Тимошенко. За версією народних обранців, призначення Власенка в ДПЗКУ начебто відбулося в обмін на обіцянку «Батьківщини» проголосувати за держбюджет на 2021 рік у першому читанні.

Згідно з декларацією, у власності чиновника перебувають дві квартири в Києві, житловий будинок і земельна ділянка площею майже 1000 кв. м. Однак у реєстрі нерухомого майна на Андрія Власенка (або його повного тезку) записано низку ділянок та об‘єктів нерухомості у різних областях України, зокрема й на території окупованого Криму.

Крім того, посадовець декларує колекцію коштовних ювелірних прикрас і три іномарки.

У ЗМІ родину Власенків пов’язують із підприємством “Сіверський край”, яке розорює луки біля Бірківки іншими фірмами, які мають зв‘язок із «Сіверським краєм» або його представниками Олегом та Каріною Шитіковими.

Фото: скриншот

Нагадаємо, Державна продовольчо-зернову корпорацію України є одним з найбільших українських експортерів пшениці. Підприємство спеціалізується на закупівлі й експорті зерна, виробництві борошна, круп, комбікормів та їх експорті, а також надає послуги зі зберігання й портової перевалки зерна. В останні роки діяльність ДПЗКУ була збитковою: лише за перше півріччя 2020-го збитки сягли майже 3,5 мільярда гривень.

Другие новости

Корпоративные права, оружие и недвижимость: ВАКС конфисковал активы экс-президента 'Мотор Сичи' Богуслаева

Корпоративные права, оружие и недвижимость: ВАКС конфисковал активы экс-президента "Мотор Сичи" Богуслаева

ВАКС принял решение о конфискации активов экс-президента "Мотор Сичи" Богуслаева

Полиция Киева получила 5387 обращений от ТЦК по розыску военнообязанных украинцев

Полиция Киева получила 5387 обращений от ТЦК по розыску военнообязанных украинцев

Почти треть указанных лиц (1416) уже доставлены в территориальные центры комплектования и социальной поддержки