ПоддержатьУкраїнська

"Аграрний фонд" перетворилося із найприбутковішого підприємства в збиткове та корупційне - розслідування

StopCor
StopCor

StopCor

'Аграрний фонд' перетворилося із найприбутковішого підприємства в збиткове та корупційне - розслідування

ПАТ «Аграрний фонд», за 9 місяців роботи було прибутковим підприємством та донором бюджету України. А стало черговим прикладом невдалих та непрофесійних рішень тимчасових чиновників та політичних «кураторів», що супроводжується плітками, скандалами та збитками і вже не наповнює бюджет країни податками та дивідендами. 

 Фото: Укрінформ

За результатами І півріччя 2019 року ПАТ «Аграрний фонд» стало не просто найефективнішим, але і єдиним прибутковим аграрним ДП України. Також — одним із топ-50 найприбутковіших держкомпаній нашої країни (при тому, що всього в нашій країні існує 3,6 тисячі держпідприємств). За результатами 9 місяців 2019 року «Аграрний фонд» отримав чистий дохід в 4,8 млрд грн і чистий прибуток в 16 млн грн, а також надійно тримав позиції в топ-100 платників податків України.

Втім, стабільний розвиток «Аграрного фонду» припинився після повного перезавантаження влади в 2019 році. Тоді відбулось призначення Кабміну Гончарука, ліквідація профільного Мінагрополітики, якому підпорядковувався «Агрофонд», приєднання аграрного міністерства до МЕРТ та призначення Тимофія Милованова керівником суперміністерства економічного розвитку та АПК.

Милованов «завів» в «Аграрний фонд» своїх людей та провів фактично рейдерське захоплення цієї держкомпанії. Своєю чергою, люди Милованова, зокрема, Іван Баришев, вивели із «Аграрного фонду» активи на 1,2 млрд грн.

Про це йдеться у блозі голови правління ГО "Стоп корупції" Ігоря Бондарчука.

21 листопада 2019 року очільник МЕРТ Милованов призначив  без конкурсу керівником ПАТ «Аграрний фонд» Івана Баришева. Він був безпосередньо причетний до виведення 900 млн грн із рахунків компанії під маскою форвардних контрактів компаніям Бахматюка, і дотично – до виведення 2,4 мільярда гривень із рахунків держкомпанії через  «Радикалбанк» та «Брокбізнесбанк». Таких персоналій обирають лише для одного: для «рейдерських» заходів на «потрібні» підприємства, з чим Баришев впорався цілком успішно. Тим більше, що про причетність Баришева до корупційних діянь також виходили журналістські розслідування.

Як результат, діяли такі оборудки: за ціною, на 5% нижчою за ринкову «Аграрний фонд» поставив 1045 тонн соняшника ТОВ «Катеринопільський елеватор», котрий входить до холдингу МХП. Або також поставив 1 тисячу тонн пшениці ТОВ «Агрозахід», з яким торік судилось «КВС Україна» за неоплачене насіння на 0,5 мільйона гривень. При цьому сам «Аграрний фонд» на такій оборудці втратив щонайменше 3 мільйона гривень. А усього мінімальні втрати через продажу товарів із дисконтом для «Агрофонду» складають щонайменше 310 мільйонів гривень.

"Теоретично, настільки крупні продажі своїх ресурсів «Аграрний фонд» не міг проводити без затвердженого фінансового плану. Такий документ Мінекономрозвитку отримало 10 лютого, уже із простроченням дати для подання.

До початку березня та своєї відставки міністр економіки Милованов так і не погодив фінплан для «Аграрного фонду». Тому ексміністр разом із своїм підлеглим Баришевим також є відповідальним за багатомільярдні збитки ПАТ «Аграрний Фонд», котре до осені 2019 року було найуспішнішим аграрним ДП України", - пише Бондарчук.

Другие новости