ПоддержатьУкраїнська

ДФС здійснила понад 40 обшуків у столичних комунальників, знайшла 200 мільйонів збитків

StopCor
StopCor

StopCor

ДФС здійснила понад 40 обшуків у столичних комунальників, знайшла 200 мільйонів збитків

Про це Державна фіскальна служба України прозвітувала під час наради керівників правоохоронних органів про стан протидії кримінальним корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням в Офісі генерального прокурора, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу ДФС

ДФС здійснила понад 40 обшуків у столичних комунальників, знайшла 200 мільйонів збитків

Зокрема, повідомляє ДФС, на столичних комунальних підприємствах у цьому році здійснено понад 40 обшуків, допитано 75 посадовців та службовців комунальних і підрядних комерційних підприємств, здійснено 30 оглядів податкових адрес підприємств, проведено 8 судових експертиз, у тому числі судово-економічних, будівельно-технічних та інших. Про підозру на цей час повідомлено чотирьом особам, до суду спрямовано два епізоди за фактами реєстрації фіктивних підприємств, що нібито брали участь у виконанні робіт на замовлення КМДА.

За інформацією ДФС, директору одного із київських підприємств повідомлено про підозру у вчиненні корупційного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України. Підприємство упродовж п’яти років не сплачувало за оренду землі та земельний податок, навмисно не укладаючи договір оренди земельних ділянок із КМДА. Завдані збитки державному бюджету становлять 34 млн грн та місцевому бюджету - 22,4 млн грн. Для забезпечення відшкодування завданих збитків на приміщення товариства накладено арешт.

Крім вже задокументованих збитків, під час слідства додатково виявлено ймовірні порушення у сфері сплати орендної плати за землю на суму близько 100 млн грн, повідомляє пресслужба відомства.

"В іншому провадженні досліджується протиправна діяльність службовців КП "Київпастранс" при здійсненні минулого року реконструкції трамвайної лінії у Деснянському районі м. Києва вартістю понад 82 млн грн. Через підрядні фіктивні підприємства документально оформлено виконання робіт у повному обсязі, які фактично були виконані лише частково власними силами за готівку. Задокументовано фіктивність кількох підрядних організацій, деякі компанії не знаходяться за адресою реєстрації. За результатами судової будівельно-технічної експертизи встановлено завищення вартості виконання робіт на суму понад 13 млн грн", - повідомляє ДФС.

Аналогічна ситуація документується і у кримінальному провадженні щодо реконструкції у 2019-2020 роках київських парків КО "Київзеленбуд". Встановлено, що ряд субпідрядних організацій не має працівників і технічних можливостей проводити відповідні роботи, але понад 220 млн грн з київського бюджету було витрачено, зазначає пресслужба.

За її даними, фіктивні субпідрядні фірми використовувалися комунальним підприємством "Київміськсвітло" у тендерах щодо капітального ремонту мереж зовнішнього освітлення на 210 млн грн, комунальним підприємством "Головний Інформаційно-обчислювальний центр" (КП "ГІОЦ"), засновником якого є КМДА, щодо виконання робіт на 240 млн грн, комунальним підприємством «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» по будівництву Подільського мостового переходу, ПАТ «Київметробуд» та КП «Київський метрополітен» по ремонту тунелепрохідного комплексу для буріння тунелів метро.

У провадженні щодо комунального підприємства "Київавтошляхміст" та його засновника КК "Київавтодор" встановлено виграш шістьох тендерів однією і тією ж компанією. Загальний розмір виграних тендерів становить понад 1 млрд грн. За вже задокументованими окремими епізодами протиправної діяльності у цьому кримінальному провадженні відшкодовано збитків і повернуто до бюджету близько 8 млн грн. Під час обшуків виявлено та арештовано понад 5 млн грн, повідомляє ДФС.

Загалом у наведених кримінальних провадженнях суми попередньо встановлених і підтверджених у ході слідства збитків, які завдані міському бюджету столиці та державі, перевищують 200 млн грн, зазначає ДФС.

Щодо комунальних підприємств Києва розслідуються 9 кримінальних проваджень за фактами ухилення від сплати податків (стаття 212 ККУ), зловживання службовим становищем (стаття 364 ККУ), розкрадання комунального майна і коштів (стаття 191 ККУ), підробки документів при реєстрації юридичних осіб (стаття 205-1 ККУ), зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права (стаття 364-1 ККУ). До їх вчинення причетні комунальні підприємства та суб’єкти господарювання з ознаками фіктивності, яким виділялися кошти з місцевого бюджету для надання послуг, проведення робіт та закупівель в інтересах громади м. Києва, зазначає пресслужба ДФС.

Як повідомляв Укрінформ, починаючи з травня ц. р. в низці комунальних підприємств Києва та деяких департаментах КМДА правоохоронні органи провели обшуки. Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що вважає обшуки у столичних комунальних підприємствах тиском на місцеву владу, а також особистим тиском на нього.

Фото: ДФС

Джерело: Укрінформ

Другие новости