ПоддержатьУкраїнська

Керченська криза 2018 року: Кулеба розповів про майбутні слухання у Гаазі

StopCor
StopCor

StopCor

Керченська криза 2018 року: Кулеба розповів про майбутні слухання у Гаазі

Про це у своєму Tвітері написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Справа дуже важлива для України. Ми доводимо протиправність поведінки РФ по відношенню до нашої держави, незаконність затримання і утримання українських військових кораблів та протиправного судилища проти наших моряків, які 9 місяців провели в російській тюрмі”, - написав він.

За його словами, справа також визначальна для світу, оскільки Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов’язком згідно з міжнародним морським правом, має дотримуватися всіма країнами, а його порушення караються.

“Я впевнений, що за нашим позовом Росія буде притягнута до відповідальності, скільки б часу це не зайняло. Ефективна робота МЗС у міжнародних судах — це інструмент встановлення справедливості та ще один важіль тиску на Москву”, - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, Арбітраж, що був створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, проведе у Гаазі 11-16 жовтня слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання РФ українських військових кораблів та моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Слухання проходитимуть у будівлі Палацу Миру в гібридному форматі. Через коронавірус використовуватимуть відеозв’язок.

Відповідно до графіка, слухання проводитимуться в два етапи.

У понеділок, 11 жовтня 2021 року, Російська Федерація проведе перший раунд усних аргументів. У вівторок, 12 жовтня 2021 року слово матиме українська делегація.

Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня 2021 року.

Також 16 жовтня зарезервовано на випадок необхідності.

Вступне слово, зроблене агентами кожної зі сторін, транслюватиметься в режимі реального часу.

Слухання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною.

25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців обвинувачують у незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що трапилося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм можливість повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, в рамках якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”.

20 листопада вони прибули в український порт Очаків.

Джерело: Укрінформ

Другие новости