ПоддержатьУкраїнська

Кирило Шевченко виграв шаховий «Меморіал Михайла Таля»

StopCor
StopCor

StopCor

Кирило Шевченко виграв шаховий «Меморіал Михайла Таля»

Організатори турніру скористалися слушною нагодою: майже одразу після закінчення «великих швейцарок» був день народження славетного рижанина Михайла Таля. Та що там, день народження. Кругла дата - Михайлу мало б виповнитися 85 років. А зважаючи на те, що Таль був фантастичним любителем бліцу, до того ж, чемпіоном світу не лише з класичних шахів, а й з блискавичної гри, то цілком логічно було організувати «великий бліц».   

Фаворитами були француз Максим Вашʼє-Лаграв, новоспечений американець вірменського розливу Левон Аронян, його співвітчизник Фабіано Каруана, чех Давид Навара.

Юний українець стартував у цьому змаганні під скромним 58 номером (за рейтингом). Тобто - у середині рейтинг-листа. Звичайно, ніхто не очікував від Кирила видатного результату. Турнір проходив у 9 спарених турів, де учасники грали один з одним - по дві партії - загалом вісімнадцять зустрічей.

Стартував Шевченко відмінно - чотири очки з чотирьох, але у третьому спареному раунді поступився Каруані в обох партіях. Тут вже й найоптимістичніші прихильники Кирила не розраховували на видатний результат. 

Киянин, однак, продовжував наполегливо боротися за кожне очко. Після 10-ти турів у нього було 6,5 очка (в тому числі й перемога над славнозвісним ізраїльтянином Борисом Гельфандом - 1,5:0,5). Тут українець раптом увімкнув шалену швидкість - здобув шість перемог поспіль і перед двома останніми турами вийшов на перше місце, на пів очка випереджаючи самого Каруану. Але Фабіано здолав Ароняна, а Кирило зіграв унічию з Хаїком Мартиросяном. Два конкуренти на перемогу в турнірі зрівнялися.

Проте в останньому раунді Кирило зіграв більш вдало. Він обіграв Мартиросяна, а Каруана досяг лише нічийного результату проти Левона. Отож, остаточні підсумки такі: перше місце - Кирило Шевченко (Україна) - 14 очок з 18-ти, друге - Каруана - 13,5.

Окрім Кирила Шевченка, Україну представили ще дев'ятеро шахістів і шахісток, однак нікому не вдалося пробитися до ТОП-10.

Результати українців:

20-те місце. Антон Коробов - 11 очок;

22. Володимир Онищук - 10,5;

28. Мартин Кравців - 10,5;

49. Юрій Криворучко - 9,5;

57. Юрій Кузубов - 9,5;

79. Андрій Волокитін - 8;

85. Руслан Пономарьов - 7,5;

99. Марія Музичук - 7;

111. Наталя Букса - 5,5.

Треба сказати, що кінець літа й осінь принесли хороші успіхи юному киянину. Наприкінці серпня він виграв коловий турнір у Поляніці-Здруй (Польща) - 6 очок з 9-ти, причому обіграв Давида Навару. Я спостерігав за грою Кирила наочно і мушу підкреслити його легкість (але не легковажність) і глибоке розуміння позиції.

Наступним змаганням Шевченка буде виступ у складі збірної України на командному чемпіонаті Європи у Словенії, що пройде з 11-го по 22 листопада. 

Отож, після тривалої серії невдач українських гросмейстерів ми маємо надію на сходження нової шахової зірки.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.   

Фото: fide.com.

Джерело: Укрінформ

Другие новости