ПоддержатьУкраїнська

"Корупція" стала найпопулярнішим словом 2016 року

StopCor
StopCor

StopCor

'Корупція' стала найпопулярнішим словом 2016 року

За версією онлайн-словника сучасної української мови "Мислово" саме "корупція" стала словом, яке найбільш точно зображає суспільну дискусію 2016 року.

Про це журналістам повідомили в прес-службі популярного онлайн-ресурсу, передає "Преса України".

Основними критеріями для визначення слова року онлайн-словником неологізмів та сленгу сучасної української мови є його популярність та соціальна значущість. Першість в минулому році виборола "корупція", яка чи не щодня зустрічалася як в новинах, так і в побуті українських громадян.

Слід відзначити, що в 2016 році Україна була визнана найбільш корумпованою державою Європи. Більшість українців впевнені, що саме корупція завдає країні найбільшої шкоди – значно більше, ніж агресія з боку Росії.

На другому та третьому місці розташувалися "офшор" та "е-декларація", відповідно. Офшором називають один з найвідоміших та найбільш ефективних методів "оптимізації" податків, тобто пряме ухилення від їх сплати. Е-декларація – це електронна декларація чиновника, яка знаходиться у вільному доступі для всіх охочих. Обидва терміни прямо стосуються теми корупційної ями України.

Окрім того, онлайн-словник виділив ще чотири важливих для українців слова. Ними стали: "банкопад" (у значенні масової ліквідації Нацбанком проблемних фінустанов), "безвіз", "брекзит" (вихід Великої Британії з ЄС) та лексична пара"зрада/перемога" (використовується для оцінки тих чи інших політичних дій).

При цьому, у 2016 році "Мислово" вперше обрав й антислово року. Ним стала фраза міністра культури України Євгена Нищука "немає там ніякої генетики" (мова йде про скандальну заяву від 22 листопада, коли міністр культури на всю країну заявив, що населення південних та східних регіонів України є недостатньо генетично чистим, тому не здатне правильно сприймати культуру держави – ред.).

Варто наголосити, що словом 2013 року став "Євромайдан", 2014-го – "кіборги" (у значенні захисники Донецького аеропорту), а 2015-го – "блокада" (блокада окупованого Кримського півострова).

Нагадаємо, 30 грудня в Держпідприємстві "Українські спеціальні системи" заявили, що з початку 2017 року система електронного декларування може перестати працювати. Причиною цього стали технічні недоопрацювання Реєстру, які не були вчасно виправлені.

Другие новости