ПоддержатьУкраїнська

На Донеччині з початку 2019 року поліція зафіксувала 904 випадки домашнього насильства

StopCor
StopCor

StopCor

На Донеччині з початку 2019 року поліція зафіксувала 904 випадки домашнього насильства

На Донеччині з початку поточного року мобільна група реагування виїжджала на виклики, пов’язані з домашнім насильством, 904 рази. У містах Маріуполь та Краматорськ цілодобово працюють такі групи.

Майже 4 рази на день поліцейські виїжджали на виклики. До адмінвідповідальності притягнуто 163 кривдника та врятовано майже 200 постраждалих від насильства.

До складу груп, що виїжджають на повідомлення про домашнє насильство, входять працівники різних підрозділів поліції: дільничні офіцери, ювенальна превенція та слідчі.В разі необхідності наряд залучає спеціалістів соціальних служб та медиків.

Групи надають правову допомогу постраждалим, за необхідності ізолюють їх від кривдника, складають адміністративні протоколи та виносять заборонні приписи агресорам.

Відтак, з початку року мобільні групи здійснили 904 виїзди на повідомлення про сімейну тиранію, третина з яких підтвердилися, склали 163 протоколи та відкрили 3 кримінальних провадження, винесли 47 термінових заборонених приписів.

Окрім того, поліцейські захистили 197 громадян, що постраждали від домашніх агресорів, серед них 163 жінки та 26 дітей, повідомляє пресслужба ГУ НП в Донецькій області.

У Краматорську по допомогу поліцейських звернулася мешканка, яка розповіла, що колишній чоловік систематично їй погрожує та морально «знищує». Жінці доводиться проживати з кривдником в одному будинку, адже обидва є його власниками. В підтвердження своїх слів постраждала надала поліцейським аудіозапис погроз домашнього тирана.

Відносно чоловіка був складений адмінпротоколза ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису, не проходження корекційної програми) та проведено профілактичну бесіду. Додатково, оцінивши всі ризики, інспекторка групи реагування винесла кривднику терміновий заборонний припис, згідно з яким чоловіку заборонено певний час дзвонити потерпілій, знаходитися поряд з нею будь-де та мешкати в одному будинку. На час «заборони» чоловік перебуватиме у своїх родичів.

В Маріуполі поліцейські мобільної групи виявили домашнього насильника, жертвою якого стала його 79-річна бабуся. Під час конфлікту онук побив родичку, свідком фізичного насильства став син потерпілої, який зателефонував на «102». За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 121 «Умисне тяжке тілесне ушкодження» Кримінального кодексу України.

Поліцейські закликають: не мовчіть, якщо Ви або Ваші знайомі, або родичі потерпають від рук домашніх тиранів. Відокремлюють 4 види насильства: моральне, фізичне, сексуальне та економічне.

Якщо Вам загрожує небезпека – терміново телефонуйте на лінію 102. Вже за 5-10 хвилин приїде наряд поліції, який надасть необхідну допомогу, заспокоїть агресора, за необхідністю ізолює постраждалого та пояснить, де можна отримали соціальну та юридичну допомогу.

Другие новости