ПоддержатьУкраїнська

На Житомирщині вимагають передати повноваження з видобутку бурштину на місцевий рівень

StopCor
StopCor

StopCor

На Житомирщині вимагають передати повноваження з видобутку бурштину на місцевий рівень

Житомирська громада провела міжрегіональний форум, на якому місцеві активісти зажадали від центральної влади передати повноваження з видобутку бурштину на місцевий рівень. На заході також були присутні громадські активісти з двох інших областей, де масово видобувається бурштин, - Волинської та Рівненської.

За підсумками форуму було оголошено про створення громадського руху "Наш бурштин", який буде домагатися посилення повноважень місцевої громади. Лідером руху став активіст із Житомира Андрій Носов. Він заявив, що проблема незаконного видобутку бурштину - одна з найактуальніших проблем українського Полісся, повідомляє ICTV.

"Коли буде чіткий, зрозумілий і прозорий договірний механізм розподілу коштів від видобутку бурштину, ми зможемо говорити про збільшення відповідальності за незаконний видобуток. Якщо ми цього не зробимо, то будемо і далі витрачати свої ресурси, вбивати екологію, експортувати сировину і годувати цілу обробну галузь у Польщі. Тому ми будемо залучати до нашого руху усіх небайдужих, усіх патріотів України: активістів, підприємців, місцевих жителів, депутатів усіх рівнів, щоб нас почули як в уряді, так і у Верховній Раді", - наголосив голова руху.

Активіст громадської організації "Патріоти України" Юрій Заболотний заявив, що в Україні необхідно вибудовувати нову державну модель, яка дозволить бурштиновим регіонам створити щось на зразок емірату.

"Такі регіони, як Волинь, як Житомир та Рівне можуть жити, як Арабські Емірати. Коли їдеш по поганих сільських дорогах і бачиш, як ведеться нелегальний видобуток, розумієш, що ці кошти могли б бути спрямовані в місцевий бюджет для потреб місцевого населення, тих же селян", - зазначив активіст.

Таку точку зору підтримала і голова благодійного фонду "Сім'я" Олена Хачатрян: "Народ може змінити цю саму владу і бурштинову галузь. Ці багатства повинні дістатися і майбутнім поколінням. І Рівненська, Житомирська та Волинська області, де в основному видобувається бурштин, можуть стати такими ж еміратами. Тому всі багатства, всі надра землі за законом повинні належати народу".

Активіст громадської організації "Новий Житомир" Наталія Мельничук звернула увагу на нещасні випадки, які трапляються під час незаконного видобутку бурштину. "Бурштин видобувається вглиб землі до 10 метрів ґрунту. Грунт піщаний, він засипає людей, люди не встигають звідти вибратися. Тому люди гинуть. І це проблема вже не тільки економіки, так як наш регіон не отримує колосальних прибутків від видобутку бурштину, а й масової загибелі людей", - підкреслила експерт.

Учасники зустрічі домовилися продовжувати роботу і найближчим часом представлять зміни в законодавство для передачі повноважень у сфері видобутку бурштину регіонам України.

Довідка

16 березня тодішній голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков закликав міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова ввести в регіон підрозділи Національної гвардії для боротьби з незаконним видобутком бурштину.

В області відбулися масові зіткнення "старателів" і поліції.

7 квітня у Рівненську область ввели спецпідрозділ "Дніпро 1".

20 квітня правоохоронці відзвітували про припинення нелегального видобутку бурштину на Рівненщині.

Раніше "АвтоМайдан" показав фото величезної копальні бурштину, де працюють сотні людей, екскаватори та військові вантажівки.

Україна посідає друге місце у світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.

Другие новости