ПоддержатьУкраїнська

Назарбаєв сам вирішив залишити посаду голови Радбезу Казахстану - прессекретар

StopCor
StopCor

StopCor

Назарбаєв сам вирішив залишити посаду голови Радбезу Казахстану - прессекретар

Про це заявив прессекретар Назарбаєва Айдос Укібай, передає Укрінформ із посиланням на BBC.

Зазначається, що досі це питання залишалося без пояснень. Токаєв 5 січня на тлі зростання протестів у країні лише заявив, що "відсьогодні я очолюю Раду безпеки Казахстану". Водночас ця посада була закріплена за Назарбаєвим довічно.

Токаєв не пояснював, чому колишній президент залишив посаду. Втім, Назарбаєв як перший президент країни, як і раніше, має статус лідера нації - "Елбаси".

Тим часом за участь у Казахстані вже затримано майже 6 тисяч протестувальників. Зокрема, ситуаційний центр МВС країни поінформував про затримання 5 969 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли у масові протести попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 осіб.

Джерело: Укрінформ

Другие новости