ПоддержатьУкраїнська

"Не дали часу ознайомитися зі справою", – адвокат у справі Мартиненка вважає, що порушили її права

StopCor
StopCor

StopCor

'Не дали часу ознайомитися зі справою', – адвокат у справі Мартиненка вважає, що порушили її права

Адвокат Ганна Палагицька, яка захищає фігуранта так званої "справи Мартиненка" Павла Скаленка, повідомила, що колегія суддів Вищого антикорупційного суду на чолі з Лесею Федорак порушила право на захист. 

"На судовому засіданні 29 січня я повідомила суд про те, що встигла ознайомитися лише із половиною матеріалів справи – всього там понад 200 томів, які дуже заплутані та хаотично скомпоновані. Як новий адвокат Павла Скаленка я щодня ознайомлююся з ними в приміщенні суду, з об’єктивних причин у мене «випали» лише кілька днів, підтвердження чого були надані суду під час подання клопотання", - повідомила адвокат.

За її словами, колегія суддів на чолі з Лесею Федорак безпідставно відмовила їй у продовженні терміну ознайомлення з матеріалами справи і залишила час лише до 6 лютого.

"Дуже прикро, що розгляд цієї справи шановні судді  ВАКС почали з порушення закону. Адже я не зможу повноцінно захищати свого клієнта, якому суд відмовив у забезпеченні його права на захист. За умови щоденного ознайомлення в суді мені потрібно ще мінімум 2 місяці для того, щоб я змогла надавати пану Скаленку повноцінний юридичний захист. Це процесуальне порушення може стати однією з підстав для оскарження майбутнього рішення суду в цій справі", - сказала Палагицька.

На думку захисниці, така поведінка суддів у "справі Мартиненка" викликає сумніви щодо їх об’єктивності і суто юридичного підходу до навіть очевидних процесуальних питань.

"Цю справу почала розглядати лише третя колегія суддів ВАКС – дві інші взяли самовідвід. Мені не хочеться вірити в чутки, що НАБУ і САП шукали тих суддів, які будуть прислухатися до них та ухвалюватимуть політичні рішення. Європейський суд з прав людини завалений такими рішеннями – але ж це були рішення «старих» українських  судів… Ми будемо робити публічним, у тому числі на міжнародному рівні, кожне порушення закону з боку суді Федорак та її колег", - пообіцяла адвокат, передає "Лівий берег".

Нагадаємо, колишнього депутата Ради Миколу Мартиненка підозрюють в організації двох схем розкрадання 6,4 млн євро в НАЕК "Енергоатом" і 17,2 млн доларів на Східному ГЗК.

Мартиненка почали судити в жовтні 2018 року, але у зв'язку зі створенням Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт повинен бути переданий йому.

Другие новости