ПоддержатьУкраїнська

Недосяжний Кривонос: активісти навідались у ДІАМ

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Недосяжний Кривонос: активісти навідались у ДІАМ

Не проводять перевірки на проблемних об’єктах, не відповідають на звернення. З такими претензіями активісти "Стоп корупції" завітали до Державної інспекції архітектури та містобудування. Хотіли поспілкуватися з очільником Семеном Кривоносом. Та до нього не достукалися.

Активісти "Стоп корупції" прийшли до голови ДІАМ Семена Кривоноса. Громадськість обурена ігноруванням звернень і скарг, а також небажанням відомства бачити порушення норм на проблемних об’єктах. Про це розповіли активісти антикорупційної громадської організації.

"Я був присутній на понад 50 комісіях ДІАМ… Там розглядали найрезонансніші об’єкти Києва та Київської області. Щодо більшості з них інші контрольні органи виявили купу порушень. Проте члени комісії чомусь вперто не вбачають у зверненнях підстав для проведення заходів архітектурно-будівельного контролю. І в результаті за моєю скаргою за весь час була проведена лише одна(!!!) перевірка, яка не виявила жодних порушень", — заявив активіст Максим Томілов.

Він зауважив також, що очільник ДІАМ Семен Кривонос не відповідає на запити та звернення, які і поштою відправляли, і у скриньку кидали.

В офісі ДІАМ активістам і журналістам вдалося поспілкуватися з керівницею пресслужби та керівником Департаменту архітектурно-будівельного нагляду. Утім, зустрітися з головою ДІАМ не вдалося.

"Наразі Семена Юрійовича немає на місці. А з приводу вашого запиту – ми опрацюємо, надішлемо відповідь", — повідомила активістам представниця пресслужби відомства.

"Чи є у пана Кривоноса прийомні години? Час прийому? Домовмося про конкретний час, щоб він був на місці, щоб у нього був час і він зміг 10-15 хвилин приділити нам", — запропонували активісти.

Представниця пресслужби відповіла, що через карантинні обмеження прийом наразі не проводиться.

Активісти зауважили, що мають ковід-сертифікати про вакцинацію міжнародного зразка.

"Чи не вважаєте ви абсурдом ситуацію, коли я з цим сертифікатом можу подорожувати до будь-якої країни світу, і тільки великий Семен Кривонос не визнає сертифікатів", — зазначили активісти.

У підсумку керівники пресслужби та Департаменту архітектурно-будівельного нагляду залишили журналістам власні контакти. Пресслужба пообіцяла посприяти в організації зустрічі з очільником відомства. А керівник Департаменту попросив активістів надіслати список об’єктів, які викликають стурбованість громадськості, і щодо яких ще не проведені перевірки ДІАМ.

"Після опрацювання цього списку домовилися про зустріч. Поговоримо про проблемні об’єкти", — кажуть активісти.

"То про яку відкритість постійно говорять у соцмережах, якщо ми спілкувалися в коридорі біля ліфта, і нас навіть відмовилися запросити до кабінету?" — зазначив у своєму фейсбуці Максим Томілов.

Зазначимо, що з подібною ситуацією стикаються не тільки активісти "Стоп корупції". Про ігнорування звернень громадськості та можливу корупцію в ДІАМ нещодавно написав експерт Георгій Могильний.

"ДІАМ під керівництвом Кривоноса за час своєї діяльності в інтересах забудовників-порушників відмовився призначати позапланові перевірки, викинувши на смітник щонайменше понад 600 звернень фізичних та юридичних осіб.

При цьому чинний Порядок 553 здійснення державного архітектурно-будівельного контролю НЕ передбачає можливості НЕ призначити позапланову перевірку після розгляду звернення фізичної чи юридичної особи про порушення містобудівного законодавства суб'єктом містобудування на спеціально створеній у ДІАМ комісії.

Це прописано в останньому абзаці п. 7-1, доданого Постановою КМУ № 303.

Цитую: "З урахуванням рекомендацій, наведених у висновку комісії, ВИДАЄТЬСЯ НАКАЗ за підписом керівника або уповноваженого заступника керівника органу державного архітектурно-будівельного контролю ПРО ПРОВЕДЕННЯ позапланової перевірки".

Ви десь бачите тут право вибору для голови ДІАМ чи його уповноваженого заступника? Жодного "приймає рішення про призначення" чи чогось подібного. Рекомендації комісії про обґрунтованість чи необґрунтованість звернення, потребу призначення чи її відсутність — ураховуються, а не виконуються. А наказ ПРО ПРОВЕДЕННЯ позапланової перевірки ВИДАЄТЬСЯ в обов'язковому порядку.

Кожен раз, коли Семен Кривонос чи його заступник спускають звернення про порушення в унітаз і не призначають позапланову перевірку — це ПОРУШЕННЯ вимог законодавства. І якщо йдеться про аргументоване звернення, і порушення на будівництві є — це КОРУПЦІЯ. Враховуючи посаду чиновника та вартість предмету злочину — це підслідність НАБУ", — зазначив Георгій Могильний.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв "СтопКор", у Золочеві на Київщині забудовник не виконує приписи щодо усунення виявлених порушень.

Другие новости