ПоддержатьУкраїнська

Поліцейські та представники ЗМІ обговорюють питання ефективної комунікації для протидії безкарності за злочини проти журналістів

StopCor
StopCor

StopCor

Поліцейські та представники ЗМІ обговорюють питання ефективної комунікації для протидії безкарності за злочини проти журналістів

Представники регіональних управлінь Нацполіції України та активісти обласних організацій Національної спілки журналістів України під час зустрічей та круглих столів, які проходять цими днями у регіонах, обговорюють питання щодо безпеки професійної діяльності журналістів та координації зусиль для боротьби із безкарністю за злочини проти працівників ЗМІ. Про це інформує офіційний портал НСЖУ.

 Фото: Нацполіція

Керівництво нового Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України доручило провести такі координаційні зустрічі співробітникам новостворених відділів захисту інтересів суспільства і держави обласних поліцейських управлінь. Однією з основних функцій новоствореного підрозділу поліції є захист прав журналістів та протидія злочинам, пов'язаним із перешкоджанням їх професійній діяльності.

Питання ефективної комунікації та подальшої співпраці між поліцейськими та представниками мас-медіа, тема безпеки професійної діяльності журналістів порушувалася в останні два дні під час зустрічей із керівниками обласних організацій НСЖУ у Львові, Тернополі, Рівному, Хмельницькому та Херсоні. Раніше уже відбулися зустрічі з активом Харківської, Волинської та Донецької областей.

 Питання безпеки журналістів обговорювалося за участі голови Львівської ОО НСЖУ Ярослава Климовича та головного редактора інформагентства “Леополіс” Андрія Болкуна
 У зустрічі беруть участь представники активу Херсонської ОО НСЖУ

Так, з метою захисту працівників ЗМІ при Департаменті захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України створено гарячу лінію для повідомлень про правопорушення стосовно журналістів – окрему електронну адресу [email protected]. Повідомлення, які надходять на інформаційну платформу, одразу потрапляють до департаменту, який оперативно супроводжує кримінальні провадження за правопорушеннями, скоєними проти журналістів. Ця "гаряча лінія"” дозволяє працівникам ЗМІ привертати додаткову увагу до заяв про перешкоджання, з якими журналісти звертаються до відділів поліції на місцях.

 Круглий стіл за участі співробітників сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Рівненській області та голови Рівненської обласної спілки журналістів НСЖУ Дмитра Тарасюка

Нагадаємо, що Кримінальний кодекс України містить кілька статей, які захищають безпеку та незалежну журналістську діяльність – це, зокрема, ст.171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ст.345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста), ст.347-1 (Умисне знищення або пошкодження майна журналіста), ст.348-1 (Посягання на життя журналіста), ст.349-1 (Захоплення журналіста як заручника).

 Робоча зустріч співробітників сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Хмельницькій області та голови Хмельницької обласної спілки журналістів Петра Лічмана

Нагадаємо, що з початку 2020 року підрозділи Національної поліції розпочали досудове розслідування у 173 кримінальних провадженнях, пов'язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів. За результатами проведеного розслідування до суду направлені обвинувальні акти у 9 кримінальних провадженнях за 10 кримінальними правопорушеннями. Про це заявив заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Степан Довгунь під час громадських слухань із питань захисту прав журналістів, боротьби з системною безкарністю та фізичною агресію щодо працівників ЗМІ.

Організатором слухань, приурочених до Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів 2 листопада, виступила Національна спілка журналістів України. Участь у заході взяли представники Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, медіаексперти, журналісти. Зокрема, серед головних спікерів громадських слухань були голова НСЖУ Сергій Томіленко, заступник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, начальник Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції Євген Макаров.

На слуханнях було презентовано гарячу лінію для журналістів ([email protected]), у подальшому Національна поліція та Національна спілка журналістів планують впровадження інших оперативних технологічних рішень для реагування на інциденти з перешкоджання журналістській діяльності.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, експерти оцінили роботу створеного МВС департаменту Нацполіції, який відзначився на виборах-2020.

Другие новости