ПоддержатьУкраїнська

Рік тюрми за напад на журналістку: бізнесмен Бондаренко мав сісти, але сплив строк давності справи

StopCor
StopCor

StopCor

Рік тюрми за напад на журналістку: бізнесмен Бондаренко мав сісти, але сплив строк давності справи

Мав сидіти на нарах і сушити сухарі, а залишиться на волі. Дніпровський апеляційний суд визнав винним підприємця з Марганця Віталія Бондаренка у нападі на журналістку "СтопКору" Лілію Ткачук і засудив на рік тюрми. Ідеться про ст. 171 – "перешкоджання професійній журналістській діяльності".  Про таке рішення Феміди стало відомо юристам проєкту.

Однак бізнесмен не відбуватиме покарання, бо минув термін давності справи.

 Фото: ''СтопКор''

"Відповідно до ст. 49 ККУ, а також деяких міжнародно-правових договорів, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної чинності минули такі строки:

1) 2 роки – у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки – у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі. Напад на журналістку стався у 2016 році", – додають юристи проєкту.

Нагадаємо, у 2016 році під час зйомок сюжету у Марганці на Дніпропетровщині поряд з офісом зареєстрованої фірми "Тандем Траст Сервіс" на знімальну групу "СтопКору" напав власник цього приміщення Віталій Бондаренко. Журналістка Лілія Ткачук викликала на місце події правоохоронців та написала заяву про злочин.

Нападник, за інформацією містян, був близькою людиною депутата Марганецької міської ради Олександра Бондаренка, керівника "чорної" каси, яка фінансує мера міста та деяких працівників поліції. За фактом він виявився однофамільцем.

Нагадаємо, під час нападу чоловік почав штовхати представників медіа та побив їхню відеокамеру, а це вже стаття 171 КК України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Органами досудового слідства, згідно з обвинувальним актом, Бондаренко В.В. звинувачувався в тому, що умисно перешкоджав журналісту ТОВ "Інформаційне агентство "Стоп корупції ТБ" Ткачук Л. та оператору у здійсненні ними законної професійної діяльності журналіста.

Марганецький суд визнав Віталія Бондаренка не винним і виправдав за відсутністю в його діях складу злочину.

 Фото: ''СтопКор''

Після цього прокуратура Дніпропетровської області та потерпіла Ткачук Л. подали апеляційну скаргу.

Колегія апеляційного суду Дніпропетровської області, не дослідивши належним чином всі докази, вирішила відмовити в задоволені апеляційної скарги прокурору, який брав участь у розгляді кримінального провадження судом першої інстанції, та потерпілій Ткачук на вирок Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 12 червня 2017 року. Скаргу залишили без задоволення, тож вирок Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 12 червня 2017 року щодо Бондаренка В. не змінився – не винен.

Не погодившись зі всіма доводами колегії апеляційного суду Дніпропетровської області, прокуратура вирішила оскаржити рішення у касаційному порядку. І ось колегія Верховного Суду України вирішила касаційну задовольнити. Ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 11 жовтня 2017 року стосовно Бондаренка В. скасували та призначили новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Другие новости