ПоддержатьУкраїнська

Скандального Дмитра Руденка з Вінницької поліції звинуватили у махінаціях і погрозах (подробиці)

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Скандального Дмитра Руденка з Вінницької поліції звинуватили у махінаціях і погрозах (подробиці)

Скандального копа Дмитра Руденка відсторонили – але поки лише від футболу: незаконно реєстрував гравців та погрожував спортсменам. Хоча спорт для цього функціонера – лише один із напрямків збагачення. Раніше він встиг «засвітитись» у скандалах із розповсюдженням наркотиків і вимаганням. Та продовжує обіймати високу посаду у вінницькій поліції, попри причетність до смерті правозахисника у 2013 році. Що відомо про скандального полісмена? Читайте у нашому матеріалі.

 Вінницький коп Дмитро Руденко причетний до низки скандалів і сумнівних справ Ілюстрація: СтопКор

Як стало відомо редакції «СтопКору», 19 серпня 2021 року контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу заборонив засновнику «Вінницької обласної асоціації мініфутболу (футзалу)» та «Вінницької міської федерації футболу» Дмитру Руденку здійснювати діяльність, пов’язану з футболом.

Функціонера відсторонили від будь-якої адміністративної, спортивної та іншої діяльності строком на 2 роки за поведінку, яка шкодить футболу. Підставою для прийняття такого рішення стало те, що Дмитро Руденко здійснив незаконну реєстрацію 340 гравців та 11 легіонерів. А також погрожував футболістам довічною дискваліфікацією, чим перевищив надані йому повноваження.

Такі дії вже самі по собі є неприпустимими, але найцікавіше інше – футбольну діяльність пан Руденко поєднує з роботою у правоохоронних органах. Де також є фігурантом низки гучних скандалів і темних справ.

Чим відомий Дмитро Руденко?

Восени 2019 року Дмитро Руденко очолив відділ інспекції по особовому складу поліції Вінницької області. Туди скандального копа перевели з Хмільницького райвідділу поліції, яким він керував з 2016 року. Однак одразу ж після призначення Руденко пішов у відпустку – його навіть не встигли представити колегам.

Як повідомили громадські активісти з організації «Стоп нелегал», 6 місяців Руденко провів на лікарняному, потім пішов у декретну відпустку. При цьому, отримуючи з бюджету кошти платників податків, продовжував займатися комерційною діяльністю як футбольний функціонер.

 Дмитро Руденко поєднує посаду в поліції з діяльністю футбольного функціонера Фото з відкритих джерел

Понад те, за часів каденції Дмитра Руденка у Хмільницькому відділенні поліції, з 2016 по 2019 роки працівниками прокуратури та СБУ було задокументовано розповсюдження наркотичних речовин поліцейськими Хмільницького ВП, що спричинило значний резонанс у суспільстві й ЗМІ.

У 2018 році старшого уповноваженого й інспектора поліції Хмільника засудили на 7 років за торгівлю забороненими речовинами. Повідомляється, що наркобізнес хмільницькі правоохоронці налагодили з 2016 року.

Пан Дмитро також «засвітився» у гучному скандалі з вимаганням матеріальних цінностей у фермерів Хмільницького району.

Крім того, як зазначають інсайдери, під час перебування на посаді у Хмільницькому ВП Дмитро Руденко нібито зловживав службовим становищем, надаючи вказівки підлеглим щодо постачання будівельних матеріалів для зведення власного дачного будинку.

Однак замість службового розслідування й притягнення до відповідальності зашкварний коп якимось дивом отримав нову керівну посаду в апараті ГУНП.

Доходи і статки Дмитра Руденка

Щоправда, дачний будинок, про який ідеться, жодним чином не фігурує в е-декларації посадовця.

Дмитро Руденко декларує три квартири у Вінниці – щоправда, жодна йому не належить: у двох він володіє 25% спільно з іншими родичами, а ще одна зареєстрована на дружину. У декларації правоохоронця також зазначені три іномарки – дві з них теж не належать самому Руденку.

Заробітна плата поліцейського за 2019 рік склала майже 219 тис. грн, його дружини – 122 тис. грн. Галина Руденко зберігає готівкою 22 тисячі доларів.

 Дмитро Руденко задекларував лише 218 тис. грн зарплати Фото: скриншот

Руденко засвідчив у декларації членство у громадських організаціях та об’єднаннях, що мають відношення до вінницької федерації футболу та ФК «Вінниця», однак не вказав жодних доходів від комерційної діяльності, пов’язаних із цією діяльністю.

Немає згадки й про підприємницьку діяльність дружини, яка зареєстрована як ФОП за КВЕДом «86.10 Діяльність лікарняних закладів» та керує ОСББ «Джинерік» у Вінниці.

Дмитро Руденко намагався очолити ДБР та НАБУ: Громрада виступила проти призначення

У 2017 році Дмитро Руденко виграв конкурс на посаду голови Одеського теруправління Національного антикорупційне бюро. Однак Громадська рада НАБУ не рекомендувала директору Бюро Артему Ситнику призначати одіозного Руденка.

Так, представники ради наголосили, що моральні якості переможця конкурсу не відповідають вимогам за посадою начальника одеського НАБУ та запропонували провести новий конкурс.

Понад те, за результатом тестування пан Дмитро посів лише 8-10 місце, тобто міг бути рекомендований комісією на посаду в НАБУ лише за підсумками співбесіди, на якій якимось дивом обійшов 7 інших кандидатів.

За рік Руденко намагався очолити ще одну антикорупційну структуру – територіальне управління Державного бюро розслідувань у Хмельницькому. Але конкурсна комісія знову відхилила його кандидатуру, засумнівавшись у доброчесності кандидата.

Зокрема, Українська Гельсінська спілка з прав людини виступила тоді із заявою про неприпустимість призначення на посаду одного з організаторів сфабрикованої «порносправи».

Дмитро Руденко: причетність до смерті правозахисника

Нагадаємо, у в 2010-2011 роках Дмитро Руденко, бувши начальником відділу слідчого управління УМВС України у Вінницькій області, брав участь у фальсифікації кримінальної справи проти правозахисника Дмитра Гройсмана. Міліція інкримінувала адвокату, голові Вінницької правозахисної групи, поширення порнографії та наругу над державними символами.

 Руденко причетний до переслідування правозахисника Дмитра Гройсмана Фото з відкритих джерел

Кримінальне переслідування вінницького правозахисника тривало до самої його смерті. 41-річний Дмитро Гройсман помер у 2013 році – за тиждень до оголошення виправдального вироку. Згодом відносно Руденка й низки інших співробітників міліції було ініційовано кримінальне провадження за статтею про перевищення службових повноважень.

«Я називаю їх катами – тих, хто звів у могилу Дмитра Гройсмана, координатора Вінницької правозахисної групи. Ця історія коштувала Дмитрові купу нервів і принижень – обшуки, допити та інші «задоволення». Друзі розуміли: справу шили білими нитками. А «швидкозшивачем» був саме Руденко», – згадує відомий журналіст, координатор ВГО «Стоп корупції» Роман Бочкала.

«Маю право претендувати на будь-які посади»: позиція Дмитра Руденка

Сам Дмитро Руденко будь-які закиди у свій бік відкидає. Після призначення керівником відділу інспекції по особовому складу поліції Вінницької області він повідомив журналістам, що начебто взагалі не розуміє, чому до його скромної персони така увага.

«Нічого неординарного або сенсаційного в цьому кадровому рішенні немає. Крім того, я виграв два конкурси: один на директора територіального бюро НАБУ (Національне антикорупційне бюро України), другий – на директора територіального відділення ДБР (Державне бюро розслідувань). Чому не відбулися ці призначення, слід запитати у членів конкурсної комісії. Утім, вважаю, маю право претендувати на будь-які посади», – заявив Руденко.

Крім того, він зазначив, що вважає себе ефективним керівником, і що за його каденції на посаді у Хмільнику питома вага розкриття злочинів зросла з 18,6 до 52%, зокрема були розслідувані резонансні справи.

Чи може особа з такою заплямованою репутацією обіймати керівну посаду у правоохоронних органах?

Як свідчать останні події, навіть в УАФ уже зрозуміли, що поняття fair play, вочевидь, не близьке пану Руденку. Відтак від футболу цього спритного й безпринципного функціонера вже відлучили. А чи місце особі з таким шлейфом скандалів серед правоохоронців?

Комерційні оборудки у спортивній сфері, залякування гравців, вимагання коштів, «кришування» наркоторгівлі й перевищення службових повноважень, фальсифікація кримінальних справ і доведення людини до смерті – ось лише короткий перелік сумнівних історій, в яких замішаний вінницький коп.

Сподіваємося, керівництво МВС та Нацполіції нарешті зверне на це належну увагу. А лави вінницьких полісменів будуть очищені від настільки одіозних персонажів, через «зашквари» яких люди втрачають довіру до правоохоронної системи в цілому. Ми продовжимо стежити за подальшою долею пана Руденка, тож чекайте на нові факти й викриття.

Другие новости