ПоддержатьУкраїнська

Через псевдоеколога Петрухіна з Кривого Рогу антикорупціонери звернулися до Міносвіти

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Через псевдоеколога Петрухіна з Кривого Рогу антикорупціонери звернулися до Міносвіти

Розповсюджує недостовірну інформацію та зловживає службовим становищем. Активісти ВГО «Стоп корупції» звернулися до керівників Міністерства освіти та науки України з повідомленням про діяльність Антона Петрухіна. Він обіймає посаду заступника директора з економічної, науково-технічної та інноваційної роботи Науково-дослідного гірничорудного інституту (НДГРІ) у Кривому Розі.

 Активісти передали звернення помічнику заступника міністра Фото: СтопКор

Антикорупціонери стверджують, що Антон Петрухін може використовувати своє службове становище в приватних цілях. Він також нібито розповсюджує недостовірну інформацію у ЗМІ.

«Із відкритих джерел нам стало відомо, що Петрухін, назвавшись заступником директора НДГРІ, в газеті "Домашняя", випуск №12 від 12.05.2021 року, повідомив про негативні екологічні наслідки діяльності кар’єру "Північний" ТОВ "УГК". Попри те, що в цей же час саме НДГРІ видав компанії "Обґрунтування застосування загальної маси зарядів вибухових речовин на масовий вибух в кар’єрі “Північний” ТОВ “Українська гірничодобувна компанія”". Отже, Петрухін від імені НДГРІ видає позицію, яка є протилежною позиції установи в офіційних наукових висновках», – зазначає активіст Володимир Циганов.

 Під Міносвіти провели акцію протесту через Петрухіна Фото: СтопКор

За його словами, Петрухін 1 червня 2021 року в ефірі радіопередачі "Тема" на радіостанції "UA: Українське радіо. Дніпро (Кривий Ріг)" також розповсюдив недостовірну інформацію про діяльність ТОВ "УГК". У зв’язку із цим ТОВ "УГК" навіть звернулася до суду із позовом проти Петрухіна щодо захисту ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

«Крім того, НДГРІ, в якому працює Петрухін, часто співпрацює із підприємствами, що здійснюють видобуток корисних копалин у Криворізькому районі. Використовуючи ГО "МІРБЕЗ", Петрухін подає скарги на діяльність цих підприємств та звертається до суду із позовними заявами про стягнення невиправдано великих сум моральної шкоди», – наголошує він.

Зазначимо, Петрухін очолює ГО «МІРБЕЗ» – організацію, яка нібито бореться з екологічними злочинами у Кривому Розі.

Заснував він її разом зі своєю колегою – колишньою слідчою прокуратури Дніпропетровської області Василиною Нікульніковою.

Крім цього, активісти розповіли, що у 2017 році Петрухін заснував підприємство ТОВ «Науково-дослідне та проектне підприємство «НДГРІ». Тобто, приватну компанію, яка дублює назву наукової установи, в якій науковець обіймає посаду заступника директора (НДГРІ КНУ) та надає послуги в тій самій галузі.

«Це є абсолютно неприпустимим, особливо враховуючи спорідненість сфер діяльності НДГРІ та вищеназваної ТОВ. Відтак, це може свідчити про можливу наявність у Петрухіна конфлікту інтересів.  За службовою діяльністю він бере участь у наданні суб’єктам господарювання наукових обґрунтувань та дозволів на гірничодобувні роботи. І водночас від імені ГО "МІРБЕЗ", у якій обіймає посаду заступника голови, позивається до цих самих суб’єктів господарювання. Позови стосуються стягнення моральної шкоди за порушення екологічних норм. Крім цього, від працівників НДГРІ нам стало відомо, що заступник директора часто не з’являється на робочому місці. Також, судячи із соціальних мереж Петрухіна та членів його сім’ї (співмешканки), він дозволяє собі достатньо розкішний спосіб життя, який явно не збігається з офіційним рівнем його заробітку», – наголосив Циганов.

Зазначимо, раніше у ЗМІ з’явилась інформація про «екоактивістів», які «кошмарять» підприємства у Кривому Розі. Одна із останніх справ «борців за екологію» пов’язана із підприємством «Арселор Міттал Кривий Ріг». Уже згадана вище Нікульнікова підбурює місцевих судитися із заводом за відкат у розмірі 20%.

Другие новости