ПоддержатьУкраїнська

Скнилів. Події 27 липня

Евгений Брыж
Евгений Брыж

Журналист, редактор, медиаконсультант

Скнилів. Події 27 липня

Сьогодні — роковини найбільшої авіакатастрофи у світі.

 Світлина ukrtime.com

Це слово досі асоціюється з трагедією. Скнилів. 27 липня 2002 року на летовищі під Львовом під час авіашоу зазнав аварії винищувач Су-27УБ. Ціла низка трагічних збігів обставин та прямих недопрацювань в організації призвела до падіння літака у натовп. Загиблих — 77 (28 дітей), поранених — 250.

Це — найбільше за кількістю постраждалих авіашоу в світі.

Екіпаж був досвідченим — але не отримав відповідних польотних карт. Літак був справним — але не тим, що планувався, бо той лишився в іншому місті через негоду. Глядачів зібрали чимало — але розмістили їх невдало.

В цих «але» — вся наша Україна.

Пілоти не визнали своєї вини — але були засуджені до тюрми й компенсації вартості літака. Генерали теж отримали покарання — але менші. Компенсації багатьох поранених не влаштували й вони судилися.

Та відлуння цієї трагедії — ще і в психічних травмах тих, хто бачив смерті близьких, був поранений або брав участь у рятувальних операціях.

Біль від трагедії був таким, що на її місці звели церкву й щороку цього дня проводять пам'ятні служби. Через резонанс 48-й авіаполк, до якого належали екіпаж і літак, розформували за два роки. Літаки такого типу спершу перевели на інші аеродроми, а потім узагалі продали.

Масштабні авіашоу в Україні заборонили.

Другие новости