ПоддержатьУкраїнська

Тягніть човни кригою: власників малогабаритних суден хотіли терміново «викинути» зі столичної станції

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Тягніть човни кригою: власників малогабаритних суден хотіли терміново «викинути» зі столичної станції

Представників київської інтелігенції налякали втратою їхніх місць на ремонтно-відстійному пункті номер 6 (далі – РВП), де вони десятками років паркували свої малогабаритні судна. Повідомляє журналістка «СтопКору» Ася Клітна.

 Затока ''Собаче гирло'' Фото: СтопКор

РВП номер 6 – це ремонтно-відстійний пункт для малогабаритних суден. Розташований він на столичній Оболоні у затоці «Собаче гирло».

«Там стоять небагаті човни. Упродовж багатьох років, починаючи з 2007 року, його намагаються "віджати". Як? У 1996 році ТОВ "Лагуна" отримало право власності на ці споруди на території РВП. Але, за тодішнім законодавством, ще не оформлялися декларації про землю. З 2000-х років у "Лагуні" намагалися це зробити, але – безрезультатно. І на них розпочалися атаки. Вони ходили до судів, вигравали їх. У якомусь році з'явилася стаття в ККУ – "незаконне привласнення земель". Ця стаття стала істотним приводом для того, щоб РВП залишався за дирекцією ТОВ "Лагуна". А ті, хто упродовж майже 50 років залишав там човни – міг і надалі користуватися територією», – розповідає журналістка.

За словами Клітної, господарі човнів – пенсіонери або їхні діти, які з 1974 року тримають човни. А також представники української інтелігенції.

Наразі люди дуже обурені, адже 17 грудня стало відомо, що їх нібито усіх виселяють.

 По території РВП стали розклеювати повідомлення про ''виселення'' Фото: СтопКор

«Зокрема, слідчий зманіпулював рішенням Оболонського райсуду Києва, розклеївши по території РВП оголошення, в яких йдеться, що власники суден мусять до 10 січня забрати все майно звідти. Щоб запобігти поширенню дезінформації, суддя дала роз'яснення, в якому йдеться, що на земельну ділянку накладено арешт. Утім, там також йдеться, що доля майна, що перебуває на території, слідчим суддею не вирішувалася. Така маніпуляція налякала людей і вони почали звертатися до ТОВ "Лагуна" не розуміючи, як встигнуть вивезти свої човни з замерзлої водойми. Представник компанії каже, що слідчі незаконно використали слідчі повноваження з метою тиску на підприємство та перешкоджання законній діяльності. Люди звісно що були обурені та налякані потенційною втратою місця відпочинку, де проводили дозвілля 620 сімей упродовж довгих 48 років. Але на щастя, суддя вчасно дала роз'яснення», – каже журналістка.

 Суддя дала роз'яснення, де йдеться, що майно вивозити не потрібно Фото, СтопКор

За її словами, власники човнів усі дуже різні – лікарі, ветерани АТО, будівельники, архітектори, чорнобильці, пенсіонери – кого там тільки немає.

Мета такого «виселення»

«Хтось припускає, що на цій ділянці хочуть звести забудову. Хтось каже, що представники поліції та прокуратури зацікавлені у тому, аби взяти хабар від дирекції ТОВ "Лагуна". Кажуть, що ситуація змінилася з приходом нового прокурора в Оболонський район, і є такі припущення, що він хоче нажити собі тут тепленьке корупційне місце», – передає Клітна слова місцевих.

За цим фактом редакція «СтопКору» звернулася з запитом на інтерв‘ю до керівника Оболонської окружної прокуратури м.Києва Олександра Іванова та до начальника Оболонського УП ГУНП у місті Києві Віктора Михайленка.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, на Київщині незаконно приватизували державний завод: до схеми може бути причетний Фонд держмайна.

Другие новости