ПоддержатьУкраїнська

У розпал карантину одеська прокурорка Острік влаштувала масові обшуки в медуніверситеті

StopCor
StopCor

StopCor

У розпал карантину одеська прокурорка Острік влаштувала масові обшуки в медуніверситеті

Подвійні стандарти українського карантину: поки звичайні громадяни самоізолюються, а лікарі намагаються зупинити спалах коронавірусної хвороби, одеські прокурори влаштовують "маски-шоу" в одному з найбільших медичних вишів країни і наражають купу людей на небезпеку інфікування. Хто ініціював серію протиправних обшуків в ОНМЕдУ, і чому правоохоронці потурають рейдерам? З’ясовувала журналіст "СтопКору" Наталія Мальцева.

У розпал карантину одеська прокурорка Острік влаштувала масові обшуки в медуніверситеті

23 березня одночасно обшукали помешкання декількох співробітників ОНМедУ. Правоохоронці пояснювали, що шукають фінансові махінації, проте навідалися додому до тих працівників, які взагалі не мають стосунку до фінансової діяльності вишу. Також обшукали й ректорат.

Обшукували ОНМедУ під час карантину Фото: СтопКор

Зауважимо, що кримінальне провадження 42019162030000074 від 19.12.2019 почала Одеська місцева прокуратура за заявою так званої Наглядової ради ОНМедУ. Її ще у 2019 році розпустили згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України. Тобто досудове розслідування ведуть на підставі заяви юридичної особи, якої вже не існує. Слід нагадати, що більшість членів розпущеної Наглядової ради ОНМедУ брала участь у спробах захопити будівлю ректорату влітку 2018 року та протягом 2019 року.

Слідство триває на підставі заяви Наглядової ради, якої не існує Фото: СтопКор

Донині провадження перебувало в Одеській прокуратурі №4, тож в обшуках взяли участь прокурори саме цієї установи.

Та найбільше обурює те, що робили це під час карантину, а перебував під час обшуків прокурор Сергій Поченюк. Саме той, у якого медики вже 24 березня діагностували коронавірусну інфекцію. Зауважимо, що правоохоронці були без належного екіпірування – ані масок, ані рукавичок, ані бахіл вони із собою не мали. Тож, окрім низки процесуальних порушень, прокурори ще й наразили працівників великого навчального закладу на загрозу зараження.

Хворий на коронавірусну інфекцію прокурор Сергій Поченюк 23 березня ходив на роботу Фото: Обозреватель

Як стало відомо пізніше, слідчий суддя Суворовського райсуду Одеси Дмитро Шкорупеєв дозволив обшукати не лише ректорат, але й домівки співробітників вишу. До прикладу, квартиру проректора з питань гуманітарної освіти та виховання ОНМедУ Костянтина Талалаєва, який за посадою не пов’язаний зі змістом кримінальної справи.

"Як ми потім дізналися з інтернету, у справі йдеться про якісь закупівлі, проведення ремонтів. Те, до чого я жодного стосунку не маю. Але було приписано групі слідчих вилучити у мене вдома матеріали, що нібито свідчать про порушення, печатки якихось фейкових компаній тощо. Усе це просто не вкладається в голові", – розповідає пан Костянтин.

Обшукували не лише виш, але й оселю проректора Талалаєва Фото: СтопКор

"Домашні" обшуки у працівників вишу курувала скандально відома Оксана Острик з прокуратури №3, яка формально взагалі не причетна до розслідування справи.

Нагадаємо, у 2019 році пані Острик задекларувала три будинки (два – на Черкащині та один – в Одесі), дві немаленькі квартири й понад п'ять гектарів землі. При цьому значна частина майна прокурорки оформлена на її чоловікові-пенсіонері та близькій родичці.

Згідно з кадровим резервом суддів Одеси, Оксана Острик у 2001 році закінчила Одеську національну юридичну академію, загальний її стаж роботи — близько 17 років. У 2012 році її призначили старшим прокурором міської прокуратури Одеси, а з грудня 2015-го працює прокурором Одеської місцевої прокуратури №3.

Прокурор Оксана Острик Фото: скрін

Пані Оксана неодноразово фігурувала у корупційних скандалах. Так, у 2012 році вона "не побачила складу злочину" і відмовила в порушенні кримінальної справи за фактом незаконного відчуження майна одеського підприємства "Таксопарк". Тоді гроші втратили 250 пенсіонерів-вкладників підприємства.

У 2015 році місцеві правозахисники звинуватили Острик у незаконних "посадках". На їхню думку, прокурор таким чином просто намагалася виконати "спущений" згори план боротьби з корупцією.

На початку березня цього року "білявкою в законі" зацікавилося ДБР. Детективи Бюро почали перевіряти діяльність прокурора на підставі колективного звернення працівників Одеського медичного університету. Науковці закидали пані Острик тиск на колектив і втручання в господарську діяльність ОНМедУ в інтересах одіозної Владлени Дубініної, котра понад два роки намагається очолити виш.

Зокрема, у зверненні йдеться, що замість навчання й науки співробітники вимушені ходити на допити до Острик, а прокуратура вимагає внутрішніх документів університету, які не належать до теми слідства.

Не зумівши силою захопити будівлю ректорату, рейдери з розпущеної Наглядової ради ОНМедУ почали інформаційну війну проти незаконно звільненого ректора та окремих посадових осіб вишу. На жаль, до брудної кампанії долучилися й одеські прокурори. Вони, потураючи Дубініній та Аймедову, намагаються чинити перепони діяльності університету.

https://www.youtube.com/watch?v=vk3DR7myJVs&feature=emb_logo

Щоб не бути голослівними та упередженими, журналісти "СтопКору" хотіли вислухати й іншу сторону та вирушили до Одеської прокуратури №3, щоб узяти коментар особисто у пані Острик. Проте у прокуратурі журналістів "відшили", відправивши їх до… обласної прокуратури. Яка взагалі не має стосунку до справи ОНМедУ.

Ми слідкуємо за подіями в медуніверситеті. Сподіваємося, протиправні дії одеських прокурорів на тлі епідемії та карантину не залишаться непоміченими та будуть належно оцінені ДБР та центральною владою. Стежте за нашими наступними публікаціями.

Другие новости