ПоддержатьУкраїнська

Вакансія "раб": як з українців, що постраждали від торгівлі людьми, роблять цапів-відбувайлів

StopCor
StopCor

StopCor

Вакансія 'раб': як з українців, що постраждали від торгівлі людьми, роблять цапів-відбувайлів

Щодня між Україною та Росією курсує 13 пасажирських поїздів, найпопулярніший з яких, "Львів-Москва, минулого року перевіз понад 150 тисяч людей. Більшість з них – трудові мігранти, зокрема й нелегальні.

Як працює схема вербування українців у наркокартелі, хто керує цими угрупуваннями та що чекає на українців, які зараз мотають строк в закордонних буцегарнях? Ексклюзивні подробиці – у спецрозслідуванні журналістки "СтопКору" Лілії Ткачук.

https://www.youtube.com/watch?v=KtYfR17TS64

Пані Ніна, мати засудженого у Російській Федерації Дмитра розповідає: її синові у Москві запропонували кур’єром доставляти кондитерські вироби. Але виявилось, що потрібно було розвозити наркотики. Чоловікові сказали: "Ми маємо адреси твоїх близьких і ти обирай".

Син пані Ніни Дмитро опинився у російській в'язниці

До нашої редакції потрапили кадри, на яких знятий син пані Ніни – Дмитро. Це оперативне відео, де поліцейські розпаковують коробки з солодощами, змішаними з наркотиками. А затримані українці дають чіткі відповіді на запитання. Мати впевнена: Дмитра змусили до зізнання.

Досудове розслідування тривало всього пів року. Вирок суду – 9,5 років в одній із російських колоній. І хоча родичі затриманих намагалися довести, що українці стали жертвами торгівлі людьми, у судовому рішенні йдеться про "етнічне угрупування", що прибуло до Москви для розповсюдження наркотиків.

"Коли ми говоримо про Росію, то варто зазначити, що майже 5,5 тисяч, а саме 5400 людей відбувають покарання на території Російської Федерації", – наголошує народний депутат України VIII скликання Ірина Суслова.

Шантаж і залякування – усі наші герої в один голос запевняють, що саме це і змусило їх зголоситися на кримінал.

Як зауважує один із в’язнів, якому "пощастило" бути переведеним з російської тюрми до української, вербувальники та організатори схеми досі на волі: "Це ж не просто якісь пацани, які мене попросили "піди попрацюй". Це серйозна організація, яка займається не лише наркотиками. А й проституцією, зброєю… І писати на таких заяву – це суїцид".

Другие новости