ПоддержатьУкраїнська

Суд над суддею: хто хотів позбутись голови адмінсуду Вовка та як пройшло резонансне засідання ВРП

StopCor
StopCor

StopCor

Суд над суддею: хто хотів позбутись голови адмінсуду Вовка та як пройшло резонансне засідання ВРП

Спочатку погрози експрезидента, а потім провокація з хабарем. Голова Окружного адмінсуду розповів про політичний тиск, вчинений щодо нього представниками "старої влади", який привів його в залу засідань ВРП. 

 ВРП відмовила в задоволенні клопотання ГПУ

Про це очільник ОАСК заявив після засідання Вищої ради правосуддя, члени якої відмовилися усунути його від службових обов’язків судді. Клопотання про це подав заступник Генпрокурора України С. Кізь у зв’язку з притягненням Вовка до кримінальної відповідальності.

"Від експрезидента Петра Порошенка мені була дана погроза, що я "погано закінчу". Це був лютий, саме тоді з’явились змонтовані плівки... В ГПУ хотіли влаштувати провокацію і спровокувати суддів адмінсуду взяти хабар. Я хабарів не брав і їм довелось використовувати, що мають (сфальшовані аудіозаписи – ред.)", – розповів Вовк.

 Розгляд питання щодо відсторонення суддів стартував у ВРП

Зазначимо, що полювання за суддями розпочалось з визнання Окружним адмінсудом націоналізації "Приватбанку" незаконною. Тоді експрезидент Петро Порошенко терміново скликав раду РНБО, на якій прямим текстом наказав "розібратися з суддями". Далі до справи долучилися ГПУ та НАБУ.

Зокрема, в бюро оприлюднили аудіозаписи, які нібито підтверджують втручання суду і суддів у діяльність державних органів.

Наприкінці липня співробітники ГПУ і НАБУ провели в ОАСК обшук. За інформацією Генпрокуратури, судді цього суду системно втручалися в діяльність вищих органів влади України.

Пізніше адвокат Є. Солодко зауважив, що під час обшуку пошкодили сервер суду і вилучили матеріали справ, у яких фігурують начальник управління спецрозслідувань ГПУ С. Горбатюк та директор НАБУ А. Ситник.

В ОАСК водночас заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів та їхню дискредитацію. Голова суду заявив, що обшуки – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковано.

Коментуючи цю справу, Вовк сьогодні також заявив, що за власним бажанням склав повноваження голови Окружного адмінсуду столиці та йде у відпустку.

 Акція під ВРП, Київ

Додамо, що Вища рада правосуддя так само відмовила у задоволенні клопотань Генпрокуратури про тимчасове відсторонення судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка та судді Окружного адмінсуду Києва Ігоря Погрібніченка.

"Після отримання рішення буде розв'язане питання щодо оскарження чи не оскарження", – наголосила прокурор ГПУ Юлія Малашич.

Весь час, поки тривало засідання, під стінами Вищої ради правосуддя відбувалася акція на підтримку незалежності судочинства.

 Прокурор ГПУ Юлія Малашич

Другие новости