ПоддержатьУкраїнська

Вийшла книга, яка розвінчує міфи про трагедію села Гута Пеняцька в 1944 році

StopCor
StopCor

StopCor

Вийшла книга, яка розвінчує міфи про трагедію села Гута Пеняцька в 1944 році

Книгу презентував в Укрінформі ТОВ «Видавничий дім «Українська культура» за участю автора.

Як повідомили організатори, книга є переробленим, доповненим і значно розширеним варіантом праці «Трагедія Гути Пеняцької», яку газета «Культура і життя» друкувала впродовж квітня-грудня 2018 року. Книга написана на основі матеріалів українських архівів і музеїв, вже опублікованих документів, свідчень польських і українських очевидців, мемуарів радянських партизанів і висвітлює питання передумов і причин трагедії села Гута Пеняцька та подій, пов’язаних із його знищенням німецькими окупантами 28 лютого 1944 року.

https://www.youtube.com/watch?v=9KUjigW5s6s

«Гута Пеняцька була найбільшою базою Армії Крайової. Це село було окопане, оточене колючим дротом, мало кулеметні гнізда і до нього не можна було підступитися. Це село було перетворено на базу АК і загонів НКВС. Там базувалася протягом 50 днів група загону «Побєдітєлі» на чолі з відомим Борисом Крутиковим. Ця група забезпечувала теракти, які скоювалися у Львові радянським розвідником-терористом Миколою Кузнецовим. І ці групи виїджали на теракти з Гути Пеняцької», - розповів автор книги Дмитро Чобіт.

За його словами, німці, прочісуючи села довкола Львова, вийшли на Гуту Пеняцьку. А в ті дні фронт підходив до Бродів, опинившись за 60 км від цього місця. В цей час енкаведисти почали здійснювати довкола Гути Пеняцької теракти, вбиваючи людей, вирізаючи на них свастики, щоб привернути увагу німців до цього села. Сталін не хотів псувати відносини з союзниками, тому нищив бази АК руками німців, переконаний автор.

Вийшла книга, яка розвінчує міфи про трагедію села Гута Пеняцька в 1944 році

«Виконуючи наказ окупаційного керівництва генерал-губернаторства і дистрикту Галичина, воєнний злочин вчинила айнзатцгрупа «Рейнгольд» під керівництвом оберштурмбанфюрера СС Фрідріха-Вільгельма Бока, водночас і командира 4-ї поліцейської моторизованої дивізії СС, сформованої у Сілезії з тамтешніх німців, поляків і чехів», - зазначив Чобіт.

Він зауважив, що багато поляків, які пережили трагедію Гути Пеняцької, згадують, що солдати німецького війська, які захопили село, говорили "німецькою та польською мовами з сілезьким акцентом".

При цьому автор книги розвінчує міфи про знищення цього села на Львівщині українськими націоналістами, ОУН та воїнами УПА.

«Виходить так, що довкола Гути Пеняцької перебували підрозділи німецького війська, в якому служили поляки, а польські історики тепер говорять, що Гуту Пеняцьку знищила дивізія СС «Галичина», яка в цей час перебувала в таборах аж у Німеччині та у Франції», - наголосив Чобіт.

У книзі докладно, майже погодинно, відтворено основні події, які відбувалися у Гуті Пеняцькій в останні два дні її існування, публікуються факти історичного наукового дослідження про справжні причини загибелі селян, вперше оприлюднюються імена справжніх карателів.

Як повідомлялося, у лютому 1944 року в селі Гута Пеняцька гітлерівські війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками від 500 до 800 осіб).

Джерело: Укрінформ

Другие новости