ПоддержатьУкраїнська

Вже через місяць українці зможуть перетинати кордони з країнами-членами ЄС без віз

StopCor
StopCor

StopCor

Вже через місяць українці зможуть перетинати кордони з країнами-членами ЄС без віз

Рада Європейського Союзу 11 травня затвердила уведення безвізового режиму для України. Отже, вже через місяць українські громадяни, які мають біометричні паспорти, зможуть перетинати кордони з країнами-членами ЄС, без віз. Залишилася тільки формальність.

Новину повідомляє "Преса України".

Рівно місяць залишився до початку функціонування безвізового режиму. Від 11 червня українці зможуть коли їм заманеться без попередньої процедури отримання на це дозволу в посольстві перетинати кордон до будь-якої країни Шенгену.

11 травня безвіз затвердила Рада Європейського Союзу, наступної середи у Страсбурзі заплановане урочисте підписання, яке насправді є звичайною формальністю.

Вітати українців з безвізом у представництві ЄС готувалися заздалегідь, адже сумнівів не залишалося. Після дев'яти років переговорів та бюрократичної тяганини Брюссель оголосив: уже за місяць українцям відкриють кордони.

"Дорогі громадяни України, цей день став наріжним каменем для України та її громадян. Візову лібералізацію затверджено всіма країнами ЄС. Зовсім скоро українські громадяни зможуть здійснювати безвізові поїздки до ЄС. Ми з нетерпінням чекаємо на вас. Ласкаво просимо в Європу!" – зазначив Дімітріс Аврамопулос.

Наступної середи під документом поставлять підписи голова Європарламенту та представник головної нині в ЄС Мальти. Президент України назвав рішення про затвердження Радою ЄС безвізу для України історичним.

"17 травня у Страсбурзі – як ми домовилися з нашими європейськими друзями – урочисто підпишуть відповідний законодавчий акт. Це, напевно, буде один із найважливіших моїх візитів за три роки на посаді Президента… Безвіз – це набагато більше, ніж спрощення процедури виїзду за кордон, це гігантський крок до Європи, до утвердження свободи людини та незалежності нашої держави. Вітаю вас, дорогі співвітчизники, з цим історичним рішенням. Це – неначе повернення додому після довгої та виснажливої подорожі… Повернення до нашого спільного європейського дому. Ми пориваємо з пострадянським минулим і дедалі більше стаємо частиною єдиного європейського цивілізаційного простору. Цінуйте свій український паспорт і любіть Україну!" – промовив Президент.

Тепер залишилися лише останні формальності. Після підписання офіційного документа, рішення опублікують в журналі ЄС, і три тижні потому – ймовірно 11 червня – перші туристи зможуть перетинати кордони за біометричними паспортами.

Останні дні скасування віз відраховує сайт "Відкрий Європу". На ньому ж – відповіді на найпоширеніші запитання: що саме необхідно для подорожей.

В ЄС укотре нагадують: мешканцям тимчасово окупованих територій європейські кордони відкриті, але лише з українським паспортом. На території Євросоюзу можна буде проводити до 90 днів на півроку - подорожувати, навчатися та проводити ділові зустрічі. А от для роботи все одно потрібно буде отримати робочу візу. Так само до консульств зможуть звертатися і власники паспортів старого зразка - без біометрії.

Нагадаємо, 26 квітня Комітет постійних представників ЄС розглядатиме питання надання Україні безвізового режиму. Українців попереджають: перетнути кордон безперешкодно у разі позитивного рішення буде можливо за наявності переліку документів та певних умов.

Другие новости