ПоддержатьУкраїнська

З українським проєктом меморіалу в Бабиному Яру тепер можна ознайомитися онлайн

StopCor
StopCor

StopCor

З українським проєктом меморіалу в Бабиному Яру тепер можна ознайомитися онлайн

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час дискусії “Бабин Яр і українська культура пам’яті”.

«Концепція, розроблена Академією наук, опублікована - після правок і 43 рецензій, і внесення правок після цих рецензій. Вона опублікована, і всі можуть з нею ознайомитися на сайті Академії наук. Найближчими тижнями Український інститут національної пам’яті винесе її на громадське обговорення», - сказав Дробович.

Він додав, що УІНП хотів провести консультації ще з іншими сторонами, у яких є концептуальні напрацювання, але виявилося, що вони не в завершеному вигляді, тому вирішено їх не чекати.

«Ми будемо починати найближчими тижнями. Я думаю, десь в першій декаді жовтня почнеться громадське обговорення», - уточнив голова УІНП.

Щодо тексту концепції він зазначив, що Інститут випустив брошуру – довідку про Бабин Яр і відкрив спеціальну платформу https://babynyar.memorial/, де є ця брошура, яка завершується розділом про українську концепцію.

«Заходьте, читайте, надавайте пропозиції. І коли почнеться електронне обговорення на сайті Інституту національної пам’яті, будь ласка, користуйтеся інструментами електронної демократії», - закликав Дробович.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні відзначення 80-х роковин трагедії Бабиного Яру Світовий конґрес українців заявив, що готовий надати понад 20 мільйонів доларів США на підтримку українського проєкту Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», розробленого Інститутом історії України Національної академії наук України.

Раніше повідомлялося, що група громадських активістів та депутатів виступають за проведення громадських слухань щодо українського державного проєкту меморіалу трагедії Бабиного Яру. Учасник Ініціативної групи "Першого грудня", співпрезидент Ваад України Йосиф Зісельс заявив, що небайдужі активісти та депутати виступили проти російського проєкту меморіального комплексу «Бабин Яр» і розглядають російський проєкт як ще один прояв гібридної війни Росії проти України.

Також повідомлялося, що 25 січня 2021 року Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" презентував художню концепцію майбутнього музейного комплексу в Києві, що включає синагогу, центр реабілітації, інсталяції та освітні простори. У пресслужбі центру заявили, що над концепцією працювала міжнародна група з більш як 20 авторів під керівництвом художнього директора Меморіального центру Іллі Хржановського.

Спонсорами проєкту є російські бізнесмени Михайло Фрідман, Герман Хан, Павло Фукс. Пізніше до них доєднався Віктор Пінчук. Проєкт підтримує і мер Києва Віталій Кличко.

Джерело: Укрінформ

Другие новости