ПоддержатьУкраїнська

Зупинити незаконне будівництво у столиці: у Києві взяли в облогу ДАБІ

StopCor
StopCor

StopCor

Зупинити незаконне будівництво у столиці: у Києві взяли в облогу ДАБІ

Нове керівництво – стара система. Десятки жителів столиці пікетували ДАБІ з вимогою зупинити скандальні будівництва у Києві та звільнити з інспекції корумпованих чиновників. Активісти кількох громадських організацій, серед них і учасники ДАБІйного Майдану-2 і ДАБІйного Майдану-3, вимагали зустрічі з новим очільником ДАБІ Олександром Строкачем у його приймальний день. Утім керівника на місці не було. Деталі з місця подій повідомляють активісти ГО "Стоп корупції". 

 Обурені кияни пікетували ДАБІ з вимогою зупинити скандальні будівництва. Фото: ''СтопКор''

"Основні вимоги учасників акції – подолання корупції в ДАБІ. Для цього в інспекції потрібні кадрові зміни. Також люди наполягають на звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА та чекають на розслідування кримінальних проваджень щодо нього.

Кияни хочуть мораторію на будівництво на території столиці й скасування рішення Київради про надання землі під забудову", – розповідають активісти ГО "Стоп корупції".

 Основна вимога мітингарів – подолання корупції в ДАБІ. Фото: ''СтопКор''

"Поки керівництво держави робить гучні, але безрезультативні заяви про прозору ДАБІ, а корупція в ній продовжує поширюватись, ми вирішили спільними зусиллями громади самотужки забезпечити цю прозорість. Ми хочемо докорінно змінити систему, притягнути до відповідальності корупціонерів, які сприяли тотальній злочинній забудові, добитися анулювання всіх незаконно виданих дозволів на будівництво та містобудівних умов і обмежень, причому зробимо це відкрито, публічно і справді прозоро", – зазначають організатори акції.

 Небайдужі містяни згодні на безстроковий мітинг. Фото: ''СтопКор''

Кияни, які виступають проти більше ніж півтори сотні незаконних будівництв, вимагатимуть не тільки припинення вже розпочатих забудов, а й забезпечення надалі ефективної та прозорої роботи комісії (колегіального утворення ДАБІ), яка контролює видачу нових дозвільних документів та прийняття об'єктів в експлуатацію.

"Для унеможливлення корупції ми ініціюватимемо впровадження громадського контролю над роботою комісії шляхом допуску до участі в обговореннях представників громади, зокрема безпосередньо місцевих мешканців, права та інтереси яких можуть бути порушені. При цьому, на наше переконання, обов'язковою умовою прозорості є повна відеофіксація та онлайн-трансляція всіх засідань комісії. 

 Активісти наполягають на участі громадськості в обговоренні питань забудови столиці. Фото: ''СтопКор''

Також ми вимагатимемо звільнення та притягнення до відповідальності корупціонерів ДАБІ, яким вистачило нахабності вже після зміни керівництва незаконно видавати нові дозвільні документи.

Ми налаштовані вкрай рішуче і готові залишатися в будівлі ДАБІ безстроково (цілодобово, навіть зі встановленням наметів) до вирішення заявлених громадою проблемних питань по суті", – додають учасники акції.

Нагадаємо, розгнівані кияни з півсотні місць незаконних забудов, об'єднані Громадянською ініціативою "Штаб оборони Києва", вже брали в облогу Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) з категоричною вимогою навести лад в забудовах столиці та припинити варварське нищення Києва.

Потім були ДАБІйний Майдан-2 і ДАБІйний Майдан-3.

Шляхом проведення масових акцій кияни добилися певних перемог. Зокрема, було винесено приписи про зупинення декількох будівництв, анульовано дозволи та містобуди на цілій низці оскаржених громадою забудов.

Надалі, шляхом рішучого тиску на місцеву владу, змусили створити постійну Комісію з резонансних забудов при КМДА, в ході діяльності якої також було зупинено десятки незаконних будівництв.

Про це ідеться на сторінці у соцмережі організаторів акції.

Другие новости