ПоддержатьУкраїнська

20 українських громадян повернулися додому завдяки взаємному звільненню

StopCor
StopCor

StopCor

20 українських громадян повернулися додому завдяки взаємному звільненню

20 українців повернулися з полону в результаті взаємного звільнення утримуваних осіб, яке ініціював Президент України Володимир Зеленський. Обмін між Україною та ОРДЛО було здійснено сьогодні на пункті пропуску «Майорське» на Донеччині та у районі міста Щастя на Луганщині.

Зокрема, 9 українців тривалий час утримувалися бойовиками на окупованих територіях Донецької області, а 11 – Луганської. Серед них – двоє українських військових. Натомість на окуповані території виїхали 14 громадян.

«Процес підготовки до обміну завжди складний, але найголовніше, що 20 наших співвітчизників зустрінуть Великдень вільними. Бо життя кожного українця для нас є найвищою цінністю. І сьогоднішній обмін це вкотре підтверджує», – наголосив Голова СБУ Іван Баканов.

Іван Баканов зазначив, що це вже третій обмін за 7 місяців, тож очевидно, що президентська стратегія обміну «всіх на всіх» та домовленості, досягнуті в Нормандському форматі, працюють. 

«Повернення наших громадян та територій – пріоритетний напрям, робота в якому іде постійно,  незважаючи на жодні економічні та політичні обставини чи навіть пандемію коронавірусу. Ми робимо все можливе, аби повернути всіх, хто, на превеликий жаль, ще залишається у полоні», – зазначив Іван Баканов.

Після повернення наші громадяни мають обов’язково пройти процедури обсервації та перевірки. Соціальні служби з питань адаптації і реабілітації будуть також поруч.

Слід відзначити, що вперше обмін відбувся за формулою, коли Україна повернула більше осіб, ніж передала. Проте найважливіша перемога ще попереду.

Нагадаємо, що попереднє взаємне звільнення осіб відбулося у грудні 2019 року, тоді додому повернулося 76 українців.

Другие новости