ПоддержатьУкраїнська

Експерти розповіли про вплив загибелі співробітника ОБСЄ в "ЛНР" на врегулювання кровопролиття на Донбасі

StopCor
StopCor

StopCor

Експерти розповіли про вплив загибелі співробітника ОБСЄ в 'ЛНР' на врегулювання кровопролиття на Донбасі

Смерть співробітника Місії ОБСЄ на окупованому Донбасі стала першою за три роки збройного конфлікту на сході України.

Нагадаємо, автомобіль з патруля ОБСЄ вибухнув на фугасі в районі села Пришиба, контрольованого терористами "ЛНР". Загинув один іноземний спостерігач, ще два співробітники Місії, німець і чех, знаходяться в реанімації, передає "Діалог. UA".

https://youtu.be/lCUBNBKzhpc

Експерти вважають, що ця смерть так чи інакше вплине на те, що відбувається на Донбасі та вплив буде носити як "короткий", так і "тривалий" ефекти.

Відразу ж після трагедії з'явилися чутки, що ОБСЄ має намір згорнуть Місію в Донбасі, але в Організації заявили, що, попри трагедію, в ОБСЄ виконають свій мандат і сприятимуть відновленню миру для народу України.

Політологи вважають, що після події спостерігачі ОБСЄ ще менше будуть проявляти активність і вважатимуть за краще не заглиблюватися на непідконтрольні Києву території, а їх моніторингові звіти будуть стосуватися тільки ситуації на лінії розмежування.

Також постало питання і про введення миротворчого контингенту під егідою ООН на Донбас – військових, які будуть мати право відкривати вогонь. Однак експерти запевняють, що в найближчий рік-два миротворців на Донбасі не передбачається.

Фахівці кажуть, що питання відряджання "миротворчих контингентів" в гарячі точки – дуже дорога, тривала і надто бюрократизована процедура. І якщо в тому ж Донбасі запускати цей процес, то як мінімум рік знадобиться для з'ясування всіх необхідних питань.

Відзначимо, що РФ підривом машини ОБСЄ в Донбасі, на думку Турчинова, хотіла приховати масштабне переміщення техніки.

Також повідомлялося, чого саме так злякалася Росія. Відомо, що загиблий спостерігач був громадянином Америки.

Другие новости