ПоддержатьУкраїнська

Електронна система акцизів: фейк чи реальна боротьба з контрабандою

StopCor
StopCor

StopCor

Електронна система акцизів: фейк чи реальна боротьба з контрабандою

Електронні акцизи в Україні – фейк чи реальна боротьба з контрабандою підакцизних товарів. Журналісти "СтопКору" покажуть, хто з високопосадовців та урядовців блокує боротьбу з контрабандою тютюнових виробів в Україні.

Авторка розслідування дізналась, що у держбюджет на 2018 рік планують закласти 4 мільярди гривень на запровадження та друк електронних акцизних марок. Утім звідки така цифра і чому не проводять тендер серед виробників та постачальників – ані в Мінфіні, ані в ДФС журналістам пояснити так і не змогли.

Фактично, замість запустити електронну систему акцизів, в Україні хочуть поверх електронних відміток клеїти паперові стікери. Така псевдоновація може коштувати шалених грошей передусім виробникам, проте ніяк не пригальмує шалені оберти контрабанди на державних кордонах.

"Електронна акцизна марка, яку запроваджено у світі, зокрема в ЄС, має бути нанесена на кожну одиницю виробу (пачку або пляшку) і містить повну інформацію про весь шлях кожної одиниці товару: виробника, дистриб'ютора, гуртову базу та роздріб. В разі, якщо така пачка чи пляшка потрапляє за кордон, контролюючі служби іноземної держави сканують марку і знають, звідки та від кого надійшла контрабанда.

Така система повністю нівелює чорний ринок і відкриває можливості для викриття всіх контрабандистів. Натомість друкована акцизка містить обмежену інформацію і може бути підроблена на будь-якому поліграфічному підприємстві", – розповідає авторка сюжету Наталія Мальцева.

"СтопКор" поспілкувався з усіма гравцями ринку та дізнався, як у Європі зупинили контрабанду цигарок та хто в Україні сидить на потоках контрабанди.

Не пропустіть сьогодні о 22.15 на 5 каналі.

Ми дамо "прикурити" контрабандистам та корупціонерам.

https://youtu.be/9Uk9Lm9Jn3I

Другие новости