ПоддержатьУкраїнська

Голова одного з районних судів Харківщини, яка неправомірно позбавила людину волі, опинилася на лаві підсудних

StopCor
StopCor

StopCor

Голова одного з районних судів Харківщини, яка неправомірно позбавила людину волі, опинилася на лаві підсудних

Слідчі ТУ ДБР у м. Полтаві завершили досудове розслідування відносно судді одного із районних судів Харківської області.

За даними слідства, у 2016 році, під час відкритого судового засідання кримінальної справи суддя безпідставно заборонила громадянину фіксувати судовий процес на відео. Після чого, за її розпорядженням, до суду були викликані працівники поліції, які виконуючи незаконну вказівку судді вивели громадянина із залу суду. Після чого відносно останнього було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Того ж дня, автоматизованою системою документообігу розгляд справи про адмінправопорушення визначено за тією ж суддею, яка і видалила громадянина із залу суду. З мотивів помсти чоловіку за його дії під час розгляду справи, суддя визнала його винуватим у вчинені злісної непокори вимозі поліцейського та наклала на нього стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 днів.

Внаслідок неправосудної постанови потерпілий був незаконно позбавлений волі на 9 діб, адже ухвалою апеляційного суду Харківської області його було звільнено від подальшого відбуття покарання, а матеріали адміністративної справи повернуті до відділу поліції.

У лютому 2017 року постановою суду вказане провадження було закрите у зв’язку із відсутністю у його діях складу адміністративного правопорушення.

11 червня 2020 року за дорученням заступника Генпрокурора України судді повідомлено про підозру у постановленні завідомо неправосудного судового рішення, вчиненому в особистих інтересах, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 375 КК України).

8 грудня 2020 року обвинувальний акт направлено до суду.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснювала Харківська обласна прокуратура. Оперативний супровід — СБУ.

Другие новости