ПоддержатьУкраїнська

Харківський апеляційний суд підтримав позицію прокуратури щодо визнання права власності на квартиру за Харківською міською територіальною громадою

StopCor
StopCor

StopCor

Харківський апеляційний суд підтримав позицію прокуратури щодо визнання права власності на квартиру за Харківською міською територіальною громадою

Постановою Харківського апеляційного суду від 9.04.2021 задоволено позовні вимоги Слобідської окружної прокуратури м. Харкова, визнано недійсним спірний договір купівлі-продажу квартири, розташованої по вул. Оренбурзькій, 6, площею майже 39 кв. м та вартістю 500 тис. грн, визнано спадщину відумерлою.

У подальшому прокуратурою встановлено факт державної реєстрації права власності на вказану квартиру за іншою особою на підставі підробленого свідоцтва про право власності. Згодом приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу посвідчено договір купівлі-продажу спірної квартири іншому громадянину.

Відповідно до вимог ст. 1277 Цивільного кодексу України, після смерті дійсного власника квартири, у зв’язку із відсутністю будь-яких спадкоємців, така спадщина визнається судом відумерлою та переходить у власність територіальної громади.

Зазначене порушення вимог чинного законодавства стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду в інтересах держави в особі Харківської міської територіальної громади до двох фізичних осіб та третьої особи — приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу. Рішенням Комінтернівського районного суду м. Харкова від 17 вересня 2020 року задоволено позовні вимоги прокурора про визнання правочину недійсним, визнання спадщини відумерлою.

На вказане рішення фізичною особою було подано апеляційну скаргу. Проте постановою Харківського апеляційного суду від 9 квітня 2021 року залишено в силі рішення суду першої інстанції, яким задоволено позовні вимоги прокурора та визнано недійсним спірний договір купівлі–продажу об’єкту нерухомого майна, квартиру, розташовану по вул. Оренбурзькій, 6 у м. Харкові, визнано відумерлою спадщиною.

Довідково: наразі проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом шахрайства, вчиненого у великих розмірах (ч. 3 ст. 190 КК України). Встановлюються всі обставини справи та вирішується питання щодо повідомлення про підозру причетним особам.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

Другие новости