ПоддержатьУкраїнська

"Корупційні" підсумки року: справа Онищенка, тунелі із золотом і долари у банці

StopCor
StopCor

StopCor

'Корупційні' підсумки року: справа Онищенка, тунелі із золотом і долари у банці

2016-й став першим роком повноцінної роботи нового антикорупційного бюро, яке відчайдушно змагалось з Генпрокуратурою Юрія Луценка за першість у боротьбі з корупцією.

Протягом року українці стали свідками гучних корупційних справ, постійних арештів чиновників на хабарах з великими сумами, які правоохоронці ретельно розкладали на підлозі для гарних кадрів у ЗМІ.

І хоча на більшість відомих корупційних справ ще тільки чекає випробування у судах, ми зібрали десятку найгучніших з них.

Справа Онищенка

Однією з найгучніших корупційних справ 2016 року стало виявлення махінацій з продажем видобутого державою газу, в організації яких правоохоронці звинуватили члена Ради від групи "Воля народу" Олександра Онищенка.

Фактично з неї починався "антикорупційний сезон" 2016 року, нею він і закінчується.

Ще в лютому 2016 року керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив журналістам про розслідування махінацій на державному газі.

Тоді він не назвав конкретних прізвищ, але розповів, що підставним фірмам газ державного видобутку продавали за низькою ціною нібито для населення.

А потім продавали у кілька разів дорожче для промислових виробників, з чого держава недоотримувала прибутки.

Ця схема, за даними слідства, діяла вже після Євромайдану.

Олександр Онищенко покинув Україну

Слідство тривало кілька місяців, і вже на початку червня НАБУ оприлюднило всі деталі схеми, яка нібито завдала державі збитків на три мільярди гривень. Тоді ж НАБУ звернулось щодо зняття з Олександра Онищенка недоторканності.

НАБУ швидко затримало низку учасників схеми, частина яких визнала вину та уклала угоду зі слідством.

Натомість Олександр Онищенко, поки ГПУ готувала подання про зняття з нього недоторканності, покинув Україну й оселився у Лондоні.

Олександр Онищенко не визнає своєї вини, більше того, наприкінці року він звинуватив у корупції президента.

Поки головні обвинувачені у справі не в Україні, НАБУ звітує, що за кілька місяців після припинення "газової схеми" державна компанія "Укргазвидобування" заробила 162 мільйона гривень, а за три роки існування схеми з посередниками - всього 25 мільйонів.

"Газові схеми Курченка"

Поки НАБУ розкручувало корупційну справу навколо "Укргазвидобування", Генпрокуратура зайнялась не менш гучною газовою справою про "схеми Курченка".

Молодий бізнесмен Сергій Курченко вважався впливовим гравцем у сфері енергетики за часів президента Януковича.

На початку червня 2016 року силовики затримали кількох колишніх керівників енергокомпаній, яких звинуватили в участі у "схемах Курченка".

Сам Сергій Курченко після Євромайдану виїхав до Росії.

Спочатку арештували колишнього керівника аукціонного комітету мінекономіки Олександра Сухомлина. Його звинуватили у співучасті у "схемі зі скрапленим газом", коли скраплений газ для населення у державних компаній поза конкурсом купували за пільговими цінами і продавали за ринковими.

Ця схема нібито завдала збитків державі на мільярди гривень, а самого обвинуваченого суд арештував із можливою заставою у сто мільйонів гривень.

Подальші затримання у цій справі побили рекорди застав в історії судової системи крани.

Сергій Курченко займався бізнесом в енергетиці

За кілька днів силовики затримали ще одного фігуранта - топ-менеджера компанії СЕПЕК Сергія Курченка - Андрія Кошеля.

Його затримали при спробі виїзду з України. Він нібито також був причетний до схеми розкрадання державного енергоносіїв, а суд арештував його із можливою заставою у 200 мільйонів гривень.

Третім гучним арештом у цій справі стало затримання колишнього заступника керівника "Нафтогазу" Олександра Кацуби.

Його назвали одним з ключових учасників схеми, а суд за поляганням прокуратури арештував його із можливою заставою аж в 450 мільйонів гривень.

Попри те, що у пана Кацуби батько є членом парламенту, він досі перебуває у СІЗО й останній раз цей термін продовжили до 25 січня 2017 року.

Такі астрономічні застави звинувачені у справі не вносили. Судових вироків у цій справі немає.

За словами Генпрокурора, частина арештованих хоче укласти угоду зі слідством та відшкодувати збитки.

Інший колишній заступник голови "Нафтогазу" Геннадій Юр'єв, як розповів Юрій Луценко, застрелився перед затриманням.

"Чорна бухгалтерія" Партії регіонів

Влітку 2016 року розгорівся ще один гучний корупційний скандал - навколо так званої "чорної бухгалтерії Партії регіонів".

У кінці травня колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак заявив журналістам, що передав до антикорупційного бюро приховану бухгалтерію Партії регіонів часів Віктора Януковича.

У документах нібито містяться дані про незаконні платежі і підкуп чиновників на понад 2 мільярда гривень.

У рукописних листках видатків містились сотні прізвищ колишніх чиновників та політиків, які нібито отримували сірі доплати.

Там навіть було згадане прізвище одного з керівників виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта, який у ті часі працював на Партію регіонів.

IГолова ЦВК Михайло Охендовський - перший офіційний фігурант ''чорної бухгалтерії ПР''

НАБУ кілька місяців досліджувало ці документи і наприкінці року пред'явило звинувачення голові ЦВК Михайлу Охендовському.

За твердженням детективів НАБУ, пан Охендовський у часи президентства Віктора Януковича отримав готівкою в офісі партії 16,7 тисяч доларів, за що розписався у книзі.

Справжність підпису нібито засвідчила експертиза.

Михайло Охендовський ці звинувачення відкидає, натомість НАБУ допускає, що він міг отримати він ПР ще понад 100 тисяч доларів.

Керівництво НАБУ пообіцяло ще низку кримінальних справ за матеріалами "чорної бухгалтерії Партії регіонів".

"Операція бурштин"

2016 рік пройшов під супровід постійних повідомлень про жахливі масштаби незаконного видобутку бурштину на півночі Волинської, Рівненської та Житомирської областей.

На боротьбу з цим силовики постійно кидали все більші сили, проте влада визнавала, що через тотальну корупцію та "кришування бізнесу" згори - ці дії неефективні.

На початку липня 2016 року силовики розпочали масштабну спецоперацію, яку назвали "операція бурштин".

4 липня у Рівному та області київські силовики з СБУ, МВС та ГПУ провели масові обшуки у чиновників та місцевих правоохоронців.

Одного з керівників обласної прокуратури затримали просто в офісі

Тоді затримали одразу кількох керівників місцевої прокуратури, СБУ та поліції, яких звинуватили у покриванні видобутку бурштину.

У схемі нібито були задіяні понад 30 місцевих чиновників та силовиків, у деяких з яких знайшли великі суми грошей та коштовності.

Затримання та арешти до кінця року й незаконних видобуток бурштину нібито вдалось суттєво скоротити.

Хоча наприкінці року незаконний видобуток бурштину почав зростати і губернатор Рівненщини попросив владу ввести у північні райони області нацгвардію.

Корупція в медицині

Одним з найвищих чинних посадовців, якого затримали через звинувачення у корупції, став заступник міністра охорони здоров'я Роман Василишин.

8 липня 2016 року прокурори повідомили, що чиновника затримали через систематичне хабарництво.

Слідство стверджує, що має докази щотижневого отримання заступником міністра великих сум хабарів від урологічного відділення Олександрівської лікарні Києва.

Щотижневий платіж "наверх", за даними слідства, складав від 50 до 100 тисяч гривень. Ці гроші збирали з пацієнтів.

Роман Василишин

Правоохоронці заявили, що під час обшуків вилучили 50 тисяч доларів та 320 тисяч гривень.

Роман Василишин заперечував свою вину, але його звільнили з посади. Суд арештував його із заставою у 2 мільйона гривень, яку екс-чиновник заплатив і вийшов на свободу.

У листопаді прокуратура заявила про закінчення досудового розслідування й анонсувала передачу справи до суду.

"Тунелі із золотом"

Заступник керівника Миколаївської області Микола Романчук став відомий на всю Україну після обшуків у його маєтку, де знайшли скарби та цілі сейфи із золотом у підвалі.

Чиновника, який мав нагороду "Героя Україна", на початку червня затримали нібито на отриманні хабара у близько 90 тисяч доларів за надання дозволу за користування надрами.

Під час обшуку у маєтку чиновника виявили величезні суми валюти, підземні тунелі, у яких знайшли сейфи із золотом, коштовності та раритетні ікони.

Знахідки у Миколи Романчука

Микола Романчук вийшов на свободу під заставу у 5,5 мільйона гривень, а суд над ним триває.

Екс-чиновник своє вини не визнає.

Головний санлікар

Влітку 2016 року сталось ще одне гучне затримання топ-чиновника - головного санітарного лікаря України Святослава Протаса.

30 червня правоохоронці заявили, що керівника державної санітарно-епідеміологічної служби затримали на отриманні хабара у 400 тисяч гривень.

Його затримали прямо у робочому кабінету. НАБУ звинуватило санлікаря в організації схеми розкрадання за допомогою обласних керівників служби.

Але один з керівників, за даними правоохоронців, відмовився брати участь у схемі повернення відкату у Київ й поскаржився силовикам.

Святослав Протас у залі суду

400 тисяч - це нібито був перший транш запланованої схеми.

Обвинувачений вину не визнав, а згодом вийшов на свободу під заставу у трохи більше 400 тисяч гривень.

Рішення суду щодо пана Протаса ще немає, проте вже восени 2016 року всю санітарно-епідеміологічну службу розформували і передали її функції іншим відомствам.

Ректор-хабарник

Найгучнішим скандалом в освіті 2016 року стало затримання на хабарі в.о. ректора одного з найбільших вузів столиці - Національного авіаційного університету.

26 серпня СБУ затримала Володимира Харченка нібито під час отримання 100 тисяч євро.

За версією слідства, той вимагав від професора гроші за підписання наказу про призначення на посаду в університеті.

Володимир Харченко під час затримання

При обшуках у ректора знайшли суми у різних валютах на близько 4,5 мільйона гривень. Суд арештував майно екс-ректора, але відпустив його під домашній арешт.

Міністерство освіти звільнило його з посади. Вироку суду у справі немає.

Суддівські долари в банці

Протягом року НАБУ затримало низку суддів різних рівнів, але найпоказовішою була ситуація із суддею дніпровського районного суду Києва Миколою Чаусом.

Пан Чаус розглядав багато резонансних і скандальних справ, зокрема і щодо Геннадія Корбана.

У серпні 2016 року НАБУ заявило, що викрило пана Чауса на отриманні хабара у розмірі 150 тисяч доларів.

Найоригінальніший хабар

Найдивовижнішим у цій історії стало те, що на місці передачі хабара, як вказали слідчі, знайшли трилітрову банку з доларами.

Проте у той час судді ще мали повну недоторканність. Без дозволу Верховної Ради його не змогли арештувати.

Коли ж парламент зібрався після канікул і дав на це дозвіл, то пан Чаус вже покинув Україну. За даними НАБУ, він може перебувати в окупованому Криму.

У жовтні 2016 року набула чинності конституційна реформа правосуддя і для затримання судді на місці злочину дозволу парламенту вже не потрібно.

150 тисяч доларів у Мінагропроді

На великому хабарі у 150 тисяч доларів у 2016 році затримували очільницю департаменту управління державної власності міністерства аграрної політики Олену Поліщук.

За версією слідства, жінка вимагала від підприємця хабар за сприяння у перемозі в тендері на купівлю державного підприємства.

Підозрювану затримали під час отримання хабара, але сама вона провину заперечує.

Чиновниця під час затримання

Суд арештував її з правом внесення застави 124 тисячі гривень, що вона і зробила.

НАБУ, яке й покликане боротись з корупцією у найвищих ешелонах влади, за перший рік роботи прозвітувало про 41 справу, яку скерувало до суду.

Проте загалом за результатами розслідування бюро суди поки винесли тільки дев'ять вироків.

Джерело: ВВС Україна

Автор: Віталій Червоненко

Другие новости