ПоддержатьУкраїнська

На Донбасі радіаційна катастрофа: стало відомо, що зробили окупанти з шахтою "Юнком"

StopCor
StopCor

StopCor

На Донбасі радіаційна катастрофа: стало відомо, що зробили окупанти з шахтою 'Юнком'

Російські найманці на Донбасі виконали дану раніше обіцянку затопити небезпечну шахту "Юнком". Перші наслідки, які можуть перерости в катастрофу, показав Денис Казанський.

Про це журналіст написав на своїй сторінці у соцмережі.

Денис Казанський продемонстрував наслідки зупинення насосів на "атомній" шахті "Юнком", що неподалік Єнакієвого. Він представив знімки, на яких видно, що шахтний ставок, де збиралася відкачана вода, пересох. За його словами, пересихання відбулось всього за місяць.

Тепер вода затоплює шахту і розмиває радіаційну породу, заражену в ході ядерних випробувань 1979 року. В результаті може статись екологічна катастрофа.

"Де і як це надалі виявиться, в які струмки й колодязі потраплять потім підземні води з частинками радіоактивного ґрунту, невідомо", – зауважив журналіст.

Варто зазначити, за даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, російські найманці, які орудують на Донбасі, націлились затопити шахту "Юнком" у населеному пункті Бунге. А саме за 43 км від тимчасово окупованого Донецька. Свій намір вони почали реалізовувати орієнтовно 14 квітня. Як відомо, на шахті у 1979 році був підірваний ядерний заряд в капсулі.

"Працівники шахти також повідомили СММ, що незрозуміло, наскільки можливі витоки або підвищення тиску через затоплення шахти можуть загрожувати цілісності капсули", – зазначили представники спецмісії.

До слова, шахта була закрита у 2002 році. Однак для того, щоб не допустити витоку радіоактивних речовин в ґрунт, з шахти постійно відкачувались підземні води. Для українського бюджету така практика обходилась у 350 млн грн на рік.

За словами міністра екології і природних ресурсів України Остапа Семерака, затоплення шахти "Юнком" спричинить радіаційну катастрофу не лише для України, але й для сусідніх держав.

На Донбасі радіаційна катастрофа: стало відомо, що зробили окупанти з шахтою ''Юнком''
На Донбасі радіаційна катастрофа: стало відомо, що зробили окупанти з шахтою ''Юнком''
На Донбасі радіаційна катастрофа: стало відомо, що зробили окупанти з шахтою ''Юнком''

Другие новости