ПоддержатьУкраїнська

Незаконні рішення про депортацію громадян України з території окупованого півострова – повідомлено про підозру кримським суддям

StopCor
StopCor

StopCor

Незаконні рішення про депортацію громадян України з території окупованого півострова – повідомлено про підозру кримським суддям

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру «заступнику голови суду» та «судді» незаконно створеного «Евпаторийского городского суда Республики Крым» у порушенні законів та звичаїв ведення війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, судді, перейшовши на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, своїми діями сприяли становленню та зміцненню окупаційної влади Російської Федерації. Зокрема, вони реалізували політику витіснення незгодних з окупаційним режимом громадян та заміщення цивільного населення окупованого півострова.

Підозрювані незаконно притягували до адміністративної відповідальності громадян України за нібито «порушення режиму перебування на території РФ у зв’язку з відсутністю документів, що дозволяють перебування в Криму», хоча жодні додаткові дозволи для проживання на території тимчасово окупованого АР Крим та м. Севастополь за національним законодавством України не передбачені. Своїми незаконними рішеннями судді призначали покарання у вигляді штрафів та адміністративного «видворення за межі РФ», а фактично з території АР Крим та м. Севастополя.

Досудовим розслідуванням встановлено близько 40 аналогічних незаконних рішень про депортацію громадян України з території АР Крим.

Таким чином, підозрювані порушили закони та звичаї війни, зокрема, норми міжнародного гуманітарного права, передбачені статтями 47, 49, 64, 67, 70 та 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та п. а ст. 4 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року.

Наразі підозрюваних оголошено в розшук.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Другие новости