ПоддержатьУкраїнська

Прокуратура через апеляцію домоглася реального покарання за шахрайство

StopCor
StopCor

StopCor

Прокуратура через апеляцію домоглася реального покарання за шахрайство

Харківський апеляційний суд погодився з доводами прокуратури області і скасував вирок Ленінського районного суду міста Харкова в частині призначення покарання з іспитовим строком жінці, яка шляхом обману заволоділа чужим майном (ч.2 ст. 190 КК України).

Заступник прокурора області в апеляційній скарзі наполягав на призначенні покарання у виді позбавлення волі, яке необхідно відбувати реально в умовах ізоляції від суспільства.

Колегія суддів судової палати з кримінальних справ Харківського апеляційного суду погодилася з доводами апеляційної  скарги та визнала їх слушними.

Судом апеляційної інстанції визнано незаконним звільнення від покарання з іспитовим строком жінки, яка визнала вину частково, вчинила 11 епізодів злочинів та не відшкодувала потерпілим матеріальну шкоду, та призначено покарання обвинуваченій у вигляді 2 років позбавлення волі за злочини, передбачені ч.2 ст. 190 КК України.Обставини справи:

На початку січня 2018 року обвинувачена, діючи за попередньою змовою у групі осіб, які діяли від імені приватного підприємства, надали завідомо неправдиві оголошення в засоби масової інформації, в мережу Інтернет, в тому числі на платформі онлайн-оголошень. У них йшлося про те, що організація на вигідних умовах здійснює продаж автомобілів різних торгових марок в безвідсоткову розстрочку фізичним особам.

За телефоном, вказаним в оголошенні, звернувся громадянин з метою добросовісного придбання автомобілю. На його звернення відповідала інша особа, яка представилась менеджером офісного дистриб’ютора автомобільної торгівельної марки в Україні. Під час телефонних бесід «менеджер» неодноразово підтверджувала заздалегідь неправдиву інформацію, надану в оголошенні, а також пропонувала чоловіку приїхати для з’ясування усіх подробиць придбання, підбору комплектації автомобіля та обумовлення транспортування авто, в орендований обвинуваченою офіс, який був нібито орендований від імені директора приватного підприємства.

Надалі обвинувачена за попередньою домовленістю з іншою особою, переконала введеного в оману потерпілого громадянина у необхідності сплати грошових коштів у вигляді 10 відсотків внеску за рахунок придбання автомобіля та сплати 20 тис. грн на розрахунковий рахунок приватного підприємства.

Зловмисниця для маскування своїх шахрайських дій та надання їм вигляду цивільно-правових відносин надала потерпілому договори завдатку на придбання автомобілю. Насправді це був договір інформаційного обслуговування з питань діяльності та подальшої участі клієнта у програмі платіжної системи. Також обвинувачена надала квитанцію про оплату на розрахунковий рахунок підприємства. 

Чоловік  перерахував грошові кошти у сумі 20 тис. грн на розрахунковий рахунок, зазначений у  вищевказаній квитанції. Разом із цим він  передав зловмисниці грошові кошти у розмірі 1 тис. грн нібито за доставку автомобіля. Внаслідок цього він зазнав матеріальну шкоду на загальну суму 21 тис. грн.

У подальшому шахрайка, отримала на особистий рахунок частину грошових коштів, перерахованих потерпілим, якими в подальшому розпорядилася на власний розсуд.

Аналогічним чином вказані злочинці ошукали 11 потерпілих на загальну суму 521 550 грн. Відповідна матеріальна шкода добровільно не була відшкодована.

Жінка визнана винною у тому, що діючи за попередньою змовою в групі з іншими особами, шахрайським шляхом, заволоділи грошовими коштами потерпілих громадян.

Довідково: Вказаний вирок апеляційного суду набув чинності.

Пресслужба прокуратури Харківської області

Другие новости