ПоддержатьУкраїнська

"СтопКор" перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині

StopCor
StopCor

StopCor

'СтопКор' перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині

Активісти "Стоп корупції" спільно з представниками Громадської ради при пенітенціарній службі Києва та Київської області перевірили умови тримання ув'язнених у Березанській виправній колонії № 95, що на Київщині. Подробиці перевірки повідомили представники проекту.

"Ми навідались до Березанської колонії після чисельних звернень на телефон гарячої лінії Громадської ради засуджених через відсутність світла і, як наслідок, води (без електроенергії не працює насос) на території локальних приміщень протягом понад 4-х днів.

Ми отримали роз'яснення від адміністрації колонії. З'ясувалось, що питання комплексне і проблема полягає у складних договірних відносинах із Березанською РЕС, зокрема, остаточному невизначенні відповідної сітки тарифікації для режимного закладу. Ігор Жеменюк запевнив представників

Громадської ради, що зробить все від нього залежне, щоб запобігти повторенню ситуації", – розповіли перевіряльники.

Окрім того, експерти перевірили ДІЗО, медичну частину, локальні відділення, їдальню, складські приміщення, пральню тощо. У виправному закладі є навіть спеціально облаштоване приміщення для реєстрації шлюбів.

"Представники громадської ради спілкувались із начальником виправної установи Ігорем Жеменюком, заступником начальника із соціальних питань і начальником спецчастини тощо.

Обстеження супроводжувалось не лише оглядом санітарно-побутових умов, але й спілкуванням із засудженими з медичних, соціальних і юридичних питань, з питань режиму тощо. Також ми поспілкувались із самими засудженими, які наразі відбувають покарання у ДІЗО. Скарг на умови утримання від них не було, проте один із засуджених повідомив, що перш ніж помістити його в дисциплінарний ізолятор, він не пройшов огляд медпрацівників, попри те, що ув’язнений ВІЛ-інфікований та страждає на хворобу нирок. Після обстеження представники Громадської ради провели консультації за напрямками висвітлення законодавчих ініціатив і соціального захисту, деякі питання були взяті на контроль з метою подальшого вирішення (медична допомога, питання соціальних виплат по інвалідності, деякі юридичні питання", – додали члени комісії.

Після спілкування із засудженими експерти зробили низку висновків щодо ситуації з умовами тримання у виправному закладі.

"Соціальні питанні, питання утримання і режиму системно не вирішуються. Адміністрацією колонії не вирішуються належним чином питання щодо соціальних виплат. Гроші із пенсійного фонду за групу інвалідності мають надходити засудженим із фонду соціального страхування, проте роз'яснень від фахових співробітників люди не отримують. Ухвали рішень суду надходять до засуджених з таким запізненням, що збігають усі терміни на їхнє оскарження.

З цим питанням ми звернулись до начальника спец. частини, яка нас запевнила, що затримка відбувається саме з боку суду, а не колонії. У ході розмови з начальником спец. частини, ми запропонували надіслати офіційний запит до суду, щоб там надали пояснення, чому відбуваються такі грубі порушення. Скарги на неналежне зарахування заохочень (але це питання більш до представників місцевої прокуратури, бо не враховуються заохочення засуджених, які працюють поза межами пром.зони, виконують ремонтні роботи спец. приміщень, роботи із благоустрою території колонії та не мають зарахованих трудоднів)", – зазначають члени спільної перевірки.

"Також існує проблема із забороненими предметами – в колонії наявні наркотичні засоби й алкоголь (самогон). Окрім того, ми отримали скарги щодо браку в пункті роздрібної торгівлі товарів першої необхідності.

Гостро стоїть у колонії питання дієти для хворих, є скарги на брак м’яса, відсутність риби, інших продуктів, необхідних для збалансованого харчування – внаслідок хронічних проблем із централізованим постачанням. Надходили скарги на якість питної води", – додали активісти.

"Під час спілкування з адміністрацією колонії представники громадської ради обговорили питання соціально-виховної роботи тощо. Начальник колонії полковник Ігор Жеменюк запевнив представників громадської ради, що робота із контингентом ведеться, в тому числі з особистих питань, є певні труднощі, пов’язані із соціальною адаптацією засуджених", – резюмували результати перевірки активісти "Стоп корупції".

''СтопКор'' перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині
''СтопКор'' перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині
''СтопКор'' перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині
''СтопКор'' перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині
''СтопКор'' перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині
''СтопКор'' перевірив умови тримання ув'язнених у виправній колонії на Київщині

Другие новости