ПоддержатьУкраїнська

"СтопКор" просить Держекоінспекцію України перевірити земельну ділянку у Погребах на Київщині, де нелегали проводять видобуток піску

StopCor
StopCor

StopCor

'СтопКор' просить Держекоінспекцію України перевірити земельну ділянку у Погребах на Київщині, де нелегали проводять видобуток піску

Активісти "Стоп корупції" звернулись до першого заступника голова Держекоінспекції України з проханням здійснити виїзд інспектора відомства та представника Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Київській області за адресою с. Погреби Броварського району Київської області.

На місці піщані нелегали проводять незаконний видобуток надр. Активісти проекту закликають інспекторів зафіксувати порушення правил використання земельної ділянки та притягнути винних до адмінвідповідальності. Подробиці справи юристи проекту виклали у тексті звернення, яке вже передали до Держекоінспекції України.

"У ході громадського розслідування задокументовано нелегальний видобуток піску на річці Десна та його незаконний намив на березі, рекреаційній земельній ділянці (місце розташування в додатку № 1).

Так, в с. Погреби Броварського району Київської області на р. Десна службовими особами ТОВ "СОБІ" організовано та здійснюється незаконний видобуток корисних копалин (піску) шляхом гідронамиву.

За даним фактом слідчим відділом Броварського ВП ГУНП в Київській області відкрито кримінальне провадження №12017110130003333 за ознаками кримінального провадження передбаченого ст.ст.239-2, 240 КК України.

Зокрема встановлено, що видобутий пісок, в порушення природоохоронного законодавства України намивається та складується на береговій смузі (додаток № 2) на земельні ділянки з кадастровими номерами (додаток № 3):

3221286400:02:002:0002, розміром 1 га, яка, відповідно до інформації з Державного земельного кадастру, належить на праві власності приватній особі Федорчук Наталії Анатоліївні з цільовим призначенням: "для ведення особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби".

3221286400:02:002:0040, розміром 2 га, яка, відповідно до інформації з Державного земельного кадастру, належить на праві власності приватній особі з цільовим призначенням: "для ведення особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби".

Встановлено, що вищевказані власники земельних ділянок вклали договір оренди між ТОВ "СОБІ" (ЄДРПОУ 16476986, юр. адреса: м.Київ, вул. Електриків, 4, директор: Мень Ігор Леонідович), згідно з предметом договору та умовами використання для складання піску, що є порушенням використання цієї земельної ділянки згідно з цільовим призначенням.

В земельному кадастрі на використання даної земельної ділянки накладені обмеження у використанні, оскільки вона знаходиться у водоохоронній зоні р. Десна (додаток №3).

Згідно зі ст. 211 ЗК, за порушення земельного законодавства, зокрема, невиконання вимог використання земель за цільовим призначенням, фізичні та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Відповідно до ст.53 КУпАП, за порушення правил використання земель передбачено адміністративну відповідальність за використання земель не за цільовим призначенням, невиконання природоохоронного режиму використання земель, розміщення, проектування, будівництво, введення в дію об'єктів, які негативно впливають на стан земель, неправильна експлуатація, знищення або пошкодження протиерозійних гідротехнічних споруд, захисних лісонасаджень", – зазначили юристи "Стоп корупції" у документі.

Другие новости