ПоддержатьУкраїнська

В окупованому Криму РПЦ просить передати їй Херсонес

StopCor
StopCor

StopCor

В окупованому Криму РПЦ просить передати їй Херсонес

У окупованому Криму досі не можуть поділити заповідник Херсонес. На нього претендують представники Російської православної церкви, тим часом влада РФ передавати у власність церкви величезну територію та пам'ятки архітектури не збирається. Напередодні стала відомою позиція керівництва самого заповідника.

Новину повідомляє "Преса України".

Кримська єпархія Російської православної церкви просить передати їй 24 об'єкти державного історико-археологічного музею-заповідника "Херсонес Таврійський". У РПЦ запевняють, що це прохання законне, адже всі споруди, які сьогодні перебувають на території Херсонеса, є будівлями колишнього Володимирського чоловічого монастиря.

"Ні Радянський Союз, ні Україна, ні сьогодні Російська Федерація, на сьогодні не зробила нічого, щоб цей музей став дійсно музеєм. Тому потрібно спокійно, без конфліктів, поступово йти до розуміння того, що Богу потрібно повернути боже, а Кесарю повернути кесареве. Ми зобов'язані виконувати закон. Наше звернення, може бути, допоможе сьогодні й Міністерству культури Російської Федерації, і дирекції заповідника почати процес справжнього розвитку Національного заповідника", – заявив Сергій Халюта, протоієрей благочинний Севастопольського церковного округу.

Натомість у Кремлі до цього питання поставились вороже, і якщо раніше питання, що стосувались РПЦ вирішувались швидше, то цього разу виник конфлікт, який тривалий час не можуть вирішити. Зокрема, днями прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков попередив, що кожен випадок з РПЦ ˜– окремий предмет для обговорення.

"Я, на жаль, не володію інформацією щодо цього звернення. Але, безумовно, тут не можна говорити про загальний підхід. Це питання доцільності, який обговорюється в кожному конкретному випадку", – прокоментував ситуацію Пєсков.

У самому заповіднику допускають факт передачі майна у власність РПЦ, але попереджають про труднощі.

"Чинним законодавством можливість передачі заповідника у власність РПЦ передбачена. Але це не обов'язок, а право церкви – подавати відповідну заявку чи ні. Але це буде досить тривалий процес. За законом після подачі заявки є період до шести років проведення цієї процедури. Для музею це важко. Позиція музею та Міністерства культури така, що такі дії зроблять неможливим подальший розвиток музею-заповідника", – сказала журналістам директор музею Світлана Мельникова.

Нагадаємо, Сімферопольська і Кримська єпархія вже направляла запит про передачу в безоплатне користування "Херсонеса" в Росмайно в 2016 році. У заявці було вказано 24 об'єкти — практично всі об'єкти інфраструктури музею-заповідника: будівля античної та візантійської експозиції, приміщення, де розташовані кабінети наукових працівників, фондосховище і т.д. Однак відомство відхилило його у зв'язку з наданням неповного переліку документів.

Другие новости