ПоддержатьУкраїнська

Вибори керівника “Суспільного мовлення” під загрозою зриву

StopCor
StopCor

StopCor

Вибори керівника “Суспільного мовлення” під загрозою зриву

Черговий скандал визріває навколо обрання голови багатостраждальної “Національної суспільної телерадіокомпанії України” (ПАТ «НСТУ»). Йдеться про спробу відкритого політичного впливу на проведення конкурсу. Так, на 7 квітня запланована “Міжнародна конференція «Незалежність органів управління Суспільного мовника – ключова передумова успішної реформи». Та, як це часто буває, за правильною назвою ховається зовсім інша суть.

ФАКТ 1. Мотиви та час

Організатори заявляють, що мають на меті публічну презентацію концепцій та дискусію щодо того, чи відповідають вони ідеям і принципам Суспільного мовлення. Представлення концепцій на заході проводиться з метою інформування суспільства і не є частиною офіційної процедури конкурсу на посаду Голови правління ПАТ «НСТУ».

Вибори голови відбудуться уже 10 квітня, а концепції кандидатів на посаду відкрито обговорюються уже більше двох місяців. Яким чином через цей захід  в переддень самих виборів реально можна проінформувати суспільство? Чому такого роду поважний захід не планувався раніше для справді широкої дискусії?

Факт 2. Учасники

Серед доповідачів представлені політики. Зокрема, першою у списку значиться відомий політтехнолог, нардеп, політик, голова комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Тобто, замість обмеження політичного впливу і надання більшого впливу громадськості маємо протилежне – саме політики задають тон на заході. Нагадаємо, що раніше Наглядової Ради НТСУ В’ячеслав Козак заявив, що політики відверто працюють на зрив конкурсу.

Факт 3. Організатори

Організатором значиться Центр демократії та верховенства права директор якого Тарас Шевченко безпосередньо входить в наглядову раду НСТУ і буде одним із тих, хто голосуватиме при обранні голови правління. В Наглядовій Раді представлені представники інших організацій та чомусь цей масштабний захід відбувається “під шапкою” тільки однієї із них.

На нашу думку, усе це може свідчити про спробу безпосереднього політичного впливу на процес обрання керівництва “Суспільного мовлення”. А саме: певні кандидати озвучуватимуться у вірному світлі задля їх “суспільної легітимізації” та чиниться безпосередній тиск на членів Наглядової Ради, котрі й обиратимуть керівника в понеділок. А часу на відповідь та реальне публічне обговорення уже не залишиться. Та найбільша загроза, що вибори можуть бути взагалі зірвані й тоді не відомо коли вдасться організувати новий конкурс.

По суті, залишається відкритим лише одне важливе питання: а яка роль у даному заході представників поважних міжнародних інституцій, зокрема співорганізатора заходу Офісу Ради Європи в Україні? Чи усвідомлюють вони, що можуть бути використані в українських внутрішньополітичних інтригах?

Інформагентство “Стоп корупції” відстежуватиме процес обрання керівництва НСТУ та інформуватиме про усі деталі.

Другие новости