ПоддержатьУкраїнська

Як прокурор "бурштинового" району Рівненщини збільшує статки

StopCor
StopCor

StopCor

Як прокурор 'бурштинового' району Рівненщини збільшує статки

Сарненський прокурор часто міняв посади і щороку потрохи примножував свої статки. Він пояснив походження майже усіх своїх придбань.

Вадим Топольськй – прокурор Сарненського "бурштинового" району Рівненської області, якого в наручниках силовики виводили з роботи. Причина – підозра в причетності до нелегального видобутку бурштину. Правоохоронцю цьогоріч виповнилося 30 та у своєму молодому віці він встиг побувати на багатьох прокурорських посадах. За ці роки росли й доходи Топольського. 

Це вже другий прокурор, затриманий у ході  спецоперації "Бурштин", через яку полетіли шапки керівного складу прокуратури Рівненщини. Перший – вже екс-заступник прокурора Рівненщини Андрій Боровик, якого підозрюють у очоленні "бурштинової мафії" на Рівненщині.

На столі у прокурорському кабінеті те, що правохоронці знайшли у Топольського, при обшуку. Фото: ГПУ

Потім Топольського через центральний вхід повели до авто. Фото: ГПУ

До Боровика, як і до решти керівного складу прокуратури, напередодні затримання було кілька питань щодо походження статків. Питання були і є й до сьогоднішнього затриманого. Видання "Четверта влада" дослідило його  декларації про майновий стан і доходи.

Відповіді на окремі запитання щодо походження доходів ми почули від прокурора наприкінці червня, коли готували матеріал про походження майна прокурорів Рівненщини. Але не на всі.

З Рівного у Сарни: з 37 тисяч до 134

У 2010 році, будучи помічником прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Рівненської області, Вадим Топольський  заробив 37 тисяч гривень. З яких 33 тисячі – зарплата, а решта – матеріальна допомога. Доходи збільшувались по мірі того, як правоохоронець крокував вгору по кар'єрній драбині. За п'ять років, згідно з деклараціями, грошові статки  прокурора зросли до 134 тисяч гривень. А сім'ї – з 2 тисяч гривень до 84 тисяч гривень.

У 2011-му Вадим Топольський був уже на посаді прокурора відділу нагляду за дотриманням законів органами СБУ, митниці, прикордонної служби, при проведенні ОРД, дізнання та досудового слідства управлінням нагляду прокуратури Рівненської області. Того року у його декларації при зарплатні у 75 тисяч 675 гривень з'являється позашляховик – новинка Hyundai Santa Fe 2011-го  року випуску. Ціна подібної нової автівки нині коливається в районі 19 тисяч доларів.

Топольський розповів нам, що новенький позашляховик  у 2011-му він придбав за 300 тисяч гривень разом із меншим братом Володимиром за кошти сім'ї, частина з яких – батьківські заощадження.

На цій автівці Топольський їздив і в 2015-му. Щоправда, ми не знайшли в реєстрі МВС, станом на сьогодні, щоб у власності прокурора чи його брата було це чи будь-яке інше авто.

Того ж 2011-го у сім'ї прокурора, згідно з декларацією, з'являється нове житло – квартира у 33 кв.м., а також вклад у банку – 50  тисяч 236 гривень. Дружина Топольського тоді мала значно менший заробіток у 19 тисяч 482 гривні (сукупний дохід).  До цього у Топольських було задеклароване єдине житло – кімната в гуртожитку у 12 кв.м., яка є й у декларації за 2015-й.

Прокурор розповів нам, що квартира у 33 квадрати знаходилась у користуванні батьків його дружини. А от походження вкладу у банку тоді він не зміг пояснити.

У 2013-му прокурор займав посаду старшого прокурора відділу кадрів прокуратури Рівненської області. Тоді він мав 108 тисяч гривень сукупного доходу, що складався з зарплатні. Дружина ж заробила 46 тисяч гривень, з яких 36 тисяч  – зарплата, а решта – інші види доходів. Того року у сім'ї прокурора з'явилася земельна ділянка площею 977 квадратів. Топольський каже, що ділянку йому подарувала прабабуся під будівництво будинку.

2014-го революційного року Топольський обіймав посаду прокурора Березнівського району. Заробляв уже більше – 136 тисяч гривень. Доходи дружини теж зросли – до 80 тисяч гривень. Того року сім'я Топольських, згідно з декларацією, мала квартиру у 23 квадратні метри. Це житло бачимо й у декларації за 2015-й рік, коли Топольського призначили прокурором Сарненської місцевої прокуратури.

Чим офіційно володів прокурор у 2015-му – у інфографіці.

Нагадаємо, у ході спецоперації "Бурштин" силовики провели три затримання. У причетності до нелегального бурштиновидобутку, крім п'ятірки затриманих, підозрюють ще двох осіб і прокурора Сарненщини Вадима Топольського.

По справах п'ятьох затриманих у липні в ході спецоперації досі тривають досудові розслідування. 1 вересня закінчилися терміни, до яких діяли запобіжні заходи. Ми надіслали запит у Генпрокуратуру, аби дізнатися чи клопотали слідчі про повторне обрання запобіжних заходів.

Джерело: Четверта влада

Автор: Анна Калаур

Другие новости