ПоддержатьУкраїнська

Забудовник «Sky River-2» ігнорує приписи: Держекоінспекція йде до суду, Держгеокадастр вимагає пояснень

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Забудовник «Sky River-2» ігнорує приписи: Держекоінспекція йде до суду, Держгеокадастр вимагає пояснень

У Золочеві на Київщині споруди елітного ЖК «Sky River 2» під виглядом готелю зводять просто впритул до річки. Роботи ведуться з порушенням земельного та екологічного законодавства.  Це виявили перевірки, проведені відповідними інстанціями. Також активісти змусили чиновників перевірити, як забудовник виконує приписи щодо усунень виявлених порушень. Виявилося, їх просто ігнорують.

 Девелопер скандального об'єкту - нардеп Стріхарський Фото: СтопКор

Держгеокадастр нарешті перевірив, як забудовник ЖК «Sky River 2» виконує вимоги припису щодо усунення порушень законодавства. З’ясувалося: на приписи просто не зважають і продовжують зводити ЖК. Про це повідомили правозахисники «Стоп корупції».

«СтопКор» уже неодноразово розповідав про скандальне будівництво у Бориспільському районі на Київщині. На території Золочівської ОТГ, за адресою вул. Приозерна, 17, забудовник ТОВ «Статус Буд – 2» (Status Group) на замовлення ТОВ «Дніпровські хвилі» зводить ЖК «Sky River 2». Земельна ділянка призначена для «будівництва та обслуговування об‘єктів рекреаційного призначення». А дозвіл надано на будівництво готельно-ресторанного комплексу з апартаментами. Але на численних сайтах із продажу нерухомості цей об’єкт фігурує саме як ЖК.

Як показала перевірка, проведена управлінням Держгеокадастру у Київській області, на території будмайданчика було знято верхній шар родючих ґрунтів без відповідного погодження. До того ж, капітальні споруди – пірси, причали тощо – встановлюють просто впритул до води. Геть забувши про те, що тут має бути санітарна зона.

Держгеокадастр надіслав компанії припис із вимогою усунути порушення законодавства.

Як повідомили у ГУ Держгеокадастру в Київській області, директора ТОВ «Дніпровські хвилі» Петра Задорожного було притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено стягнення у вигляді штрафів. А саме — за нецільове використання земельної ділянки та незаконне зняття верхнього шару родючих ґрунтів директор компанії-замовника добровільно заплатив… два штрафи по 340 грн кожен та 66 977,42 грн нарахованої матеріальної шкоди.

Чи виконала компанія вимоги припису – тобто припинила порушувати закон?  І чи контролює цей процес Геокадастр?

На інформаційний запит  «Стоп корупції» у головному управлінні Держгеокадастру у Київській області відповіли, що вони провели перевірку виконання вимог припису. За актом державного контролю від 13 січня з’ясували: вимоги припису не виконуються. А отже, будівництво триває.

Тепер чиновники Держгеокадастру вимагають від керівника компанії пояснень і фіксують адміністративне правопорушення.

«Наразі головним управлінням Держгеокадастру у Київській області у зв’язку з невиконанням вимог припису від 11.10.2021 р. № 825-ДК/0126/Пр/03/01/-21, керівнику ТОВ "Компанія "Дніпровські хвилі" Задорожному П.П. направлено виклик від 13.01.2022 № 1315-ДК/0004/04/01/-22 щодо явки до Управління з контролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру у Київській області о 10 год. 21.01.2022, для надання пояснень і складання протоколу про адміністративне правопорушення за ст.. 188.56 КУпАП», — ідеться в офіційній відповіді Держгеокадастру на запит «Стоп корупції».

 Держгеокадастр вимагає пояснень щодо невиконання вимог припису по ЖК «Sky River-2» Фото: СтопКор

Крім того, порушення законодавства виявили і чиновники Держекоінспекції.

Як повідомляв «СтопКор», ще на етапі подання документів до тодішньої ДАБІ на отримання дозволу на будівництво замовник мав надати оцінку впливу на довкілля. Адже йдеться про господарську діяльність, що передбачає втручання в природне середовище. Проте висновку з оцінки впливу на довкілля отримано не було, а у Держархбудінспекцію замовник замість неї надав листи сумнівного змісту, у яких мотивував і «обґрунтовував», що оцінка впливу на довкілля відповідно до Закону начебто… непотрібна.

Держекоінспекція виїхала на місце задля проведення перевірки. Утім забудовник просто проігнорував інспекторів – повідомляють активісти.

А інспекція переконалася: в Золочеві порушують природоохоронне законодавство.

 Відповідь Держекоінспекції на інформаційний запит ''Стоп корупції''щодо ситуації з ЖК «Sky River 2» Фото: СтопКор

«Під час здійснення заходу встановлено, що ТОВ "Компанія "Дніпровські хвилі" проводить планову господарську діяльність, що включає втручання в природне середовище та потрапляє під сферу застосування оцінки впливу на довкілля відповідно до ст.3 цього Закону, висновок з оцінки впливу на довкілля відсутній.

За результатами проведеного позапланового заходу державного нагляду (контролю)  складено Акт від 30.09.2021 № 02-1087», — йдеться у відповіді Держекоінспекції на запит ВГО «Стоп корупції».

 Відповідь ДЕІ на запит ''Стоп корупції'' Фото: СтопКор

На зауваження екологічної інспекції забудовник теж не реагував. Зрештою, Держекоінспекція подала адміністративний позов до суду на ТОВ «Компанія «Дніпровські хвилі».

«Інспекцією 30.12.2021 надіслано до Окружного адміністративного суду м. Києва адміністративний позов про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "Компанія "Дніпровські Хвилі" від 29.12.2021 № 8/07-33/4893», — повідомили в Держекоінспекції столичного округу.

Утім на заваді захисту інтересів держави у суді може стати… бюрократія,  кажуть активісти.

«Йдеться про сплату судового збору, без якого розгляд позову неможливий. У Держекоінспекції немає грошей на судовий збір – їх має виділити міністерство. 

Поки виділяють необхідні кошти, поки сплачують судовий збір, потім поки суд розгляне позов – мине кілька місяців. За цей час забудовник може вже завершити будівництво й отримати сертифікат, попри всі виявлені порушення та повне ігнорування приписів державних органів», — коментує ситуацію активіст Максим Томілов.

Таким чином, забудовник може завершити будівництво й отримати сертифікат відповідності на об’єкт ще до того, як держава через контрольні органи зможе зупинити порушення законодавства.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор», стосовно ЖК «Sky River 2» раніше вже розпочато декілька кримінальних проваджень. Але вони майже не зрушили з місця, а Золочівське узбережжя повним ходом продовжують забудовувати.
  • За час будівництва було детально проаналізовано дозвільні й інші документи та встановлено низку кричущих порушень:

- нецільове використання земельної ділянки (адже на землях рекреації будується ЖК);

- незаконне зняття верхнього шару родючих ґрунтів;

- незаконне облаштування технічних споруд на набережній;

- не було виконано оцінювання впливу на довкілля;

- дозвіл на будівництво було отримано за сфальсифікованими технічними умовами на під'єднання до інженерних систем водопостачання та водовідведення тощо.

  • А от ДІАМ України начебто не вбачає підстав для проведення перевірки об’єкту.
  • «За результатами розгляду звернення, відповідно до прийнятого Комісією рішення, рекомендації щодо обґрунтованості позапланової перевірки та необхідності її проведення відсутні», – йдеться у відповіді на запит ВГО «Стоп корупції», підписаній заступником голови ДІАМ Микитою Барабашем. І це при тому, що  представники «Стоп корупції» обґрунтували комісії ДІАМ необхідність проведення перевірки на об’єкті будівництва  та надали відповідні документи на підтвердження порушень.

Другие новости