ПоддержатьУкраїнська

Західні ЗМІ повідомили про радіоактивний витік на території Росії або Казахстану

StopCor
StopCor

StopCor

Західні ЗМІ повідомили про радіоактивний витік на території Росії або Казахстану

Над Європою нависла радіоактивна хмара. Фахівці вказують на те, що у Росії або Казахстані могла статись аварія на АЕС.

Новину повідомляє The Guardian.

Сьогодні, 10 листопада, іноземні ЗМІ заявили, що у повітрі над Європою виявлено радіоактивні речовини. Таку інформацію надали у Французькому інституті ядерної безпеки (IRSN), посилаючись на те, що "вітер дме" з півдня Уральських гір. Точно визначити точку викиду радіоактивних речовин не вдалось. За попередніми даними, вона знаходиться між Уралом і річкою Волга.

У зв'язку з цим фахівці зауважили, що на атомній станції Росії або Казахстану могла статись аварія. А саме в останній тиждень вересня.

Інститути ядерної безпеки в Європі зафіксували високий рівень рутенію 106, радіоактивного нукліда, який є продуктом атомів розщеплення. Представники скандинавських країн зауважили, що рівень виявленої радіоактивності не становить ніякої небезпеки. Навіть більше, лише невелика кількість радіоактивних речовин поширилася по Скандинавії, а саме у вигляді двох відносно нешкідливих газів.

Про те, що забруднення повітря не викличе наслідків для здоров'я людини, також підтвердили у Французькому інституті.

"Аварія, ймовірно, сталась на атомному реакторі, де обробляється ядерне паливо, або у центрі радіоактивної медицини. Викиди в атмосфери на вплинуть на навколишнє середовище чи здоров'я у Європі", – відзначили в IRSN.

Тим часом у Росії заявили, що нічого не знають про нещасний випадок на своїй території. Про це заявив Жан-Марк Перес, директор IRSN. Він також додав, що інститут ще не контактував з владою Казахстану.

Згідно з оцінкою IRSN, кількість рутенію 106, що виділяється, була у межах від 100 до 300 ТБк, і якби аварія такого масштабу відбулась у Франції, тут негайно провели б евакуацію людей у радіусі декількох кілометрів навколо місця інциденту.

Варто зазначити, що рутеній 106, завдяки короткому періоду напіввиведення, близько року, використовується в ядерній медицині.

Другие новости